Política

Política

El sobiranisme busca escletxa

En un context agitat, l’independentisme multiplica els gestos de cara a les municipals a Barcelona per no quedar sepultat pel duel Colau-Valls

Bosch expressa, de nou, suport a Maragall (ERC) i Jordi Graupera oficialitza candidatura

Quan encara falten vuit mesos per a les eleccions municipals, els contendents a l’alcaldia de Barcelona han entrat en una dinàmica endimoniada per aconseguir visibilitat. Les posades de llarg, anuncis o els rumors de canvis de caps de llista s’encadenen, circumstància que confirma la tesi que la contesa a la capital catalana ha assumit una importància estratègica que va molt més enllà de la política local. En aquest context, l’independentista és ara mateix el front que sembla més instal·lat en una sensació de transitorietat i canvi. D’aquí al maig del 2019, no són pocs els interrogants que haurà de resoldre. Com acabarà articulant el PDeCAT la seva proposta? Qui l’encapçalarà? Està tancat, del tot, el debat de la candidatura unitària? El procés de les primàries obertes promogut pel filòsof Jordi Graupera, en què quedarà? Aquestes són només algunes de les que venen al cap.

Mentre no es resolen, però, tots aquests interrogants, els diferents actors de l’òrbita sobiranista no es poden quedar quiets davant la possibilitat, més que real, que es consolidi un escenari electoral polaritzat entre Ada Colau i Manuel Valls. ERC és una de les formacions més interessades que això no passi. Les últimes enquestes, totes abans de l’aparició en escena de Valls, li donaven possibilitats de competir amb Colau, i per afermar-les han decidit substituir Alfred Bosch com a cap de cartell per Ernest Maragall. Ahir tots dos van protagonitzar un acte simbòlic conjunt per mostrar unitat. Enmig de la plaça Sant Jaume, l’avui encara president del grup republicà va lliurar el seu aval al titular d’Acció Exterior perquè pugui concórrer a les primàries que el designaran com a alcaldable el proper dia 27. En la seva al·locució de rigor davant dels mitjans, Maragall va descartar una llista unitària de l’independentisme apel·lant, precisament, a aquesta situació d’interinatge que travessen el seu actors –“el mapa encara està per dibuixar”– i molt explícitament al PDeCAT –“És candidata la senyora Munté? Encara no ho sabem”.

A tot a això, les primàries obertes per bastir una llista sobiranista ahir van sumar nous aspirants a liderar-la. Un és el regidor Gerard Ardanuy i, l’altre, el principal instigador de la idea, Jordi Graupera, que va llançar la seva nominació en un acte a la Facultat de Medicina de la UB. Amb un discurs en format de reflexió, el filòsof va teoritzar sobre les grans problemàtiques que té Barcelona com a ciutat –habitatge, turisme o seguretat– i va reivindicar les primàries com a fórmula per encunyar una nova cultura política. El mes vinent, les que ell propugna hauran d’estar tancades, i llavors caldrà dilucidar com s’estructura electoralment el corrent sorgint. En vuit mesos, si n’han de passar, de coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona