Política

Propòsit d’unitat

Torra i Aragonès allunyen el fantasma de les eleccions i apuntalen el govern “com a mínim fins al dia de les sentències”

President i vicepresident prometen coordinar millor l’executiu i els grups parlamentaris i atribueixen les desavinences al manteniment de la pressió repressiva de l’Estat

El govern continua. Quim Torra i Pere Aragonès es van esforçar ahir per projectar una imatge de contrició i estabilitat per apuntalar la unitat de l’executiu després de la crisi –ells en van dir “dificultats”– entre Junts per Catalunya i ERC de dijous que va acabar amb l’ajornament de l’última sessió del debat de política general en una jornada que va empènyer la legislatura al caire del precipici.

President i vicepresident es van reunir ahir al matí al Palau de la Generalitat i en van sortir amb una declaració conjunta sota el braç llegida per tots dos a la galeria gòtica en què es “conjuren” per coordinar-se millor –govern i grups parlamentaris, aquí i a Madrid– i garanteixen la unitat “com a mínim fins al dia de les sentències” contra els presos polítics.

“Aquest govern governa des del primer dia, és fort, està unit i avui reforcem aquest compromís d’unitat”, va assegurar el cap de l’executiu. “L’estabilitat del govern no està en cap cas en qüestió, està garantida, seguim avançant”, va insistir el seu número 2.

Torra i Aragonès defensen que és raonable que partits diferents tinguin fórmules i propostes diferents per resoldre les dificultats i que “les discrepàncies, en política, són legítimes, també entre els socis d’un govern que té unitat estratègica i dues veus al Parlament”.

Els màxims responsables del gabinet atribueixen a la complexitat i l’excepcionalitat del moment, amb la pressió de la justícia espanyola al clatell i un Estat que “malgrat el canvi de govern, no treu el peu del pedal de la repressió”, les desavinences i contradiccions que van aflorar dijous a la cambra, no pas a estratègies electorals i ressentiments entre l’independentisme.

El fantasma de les eleccions s’allunyava així del calendari, almenys fins que arribin les sentències, que serà quan postconvergents i republicans prendran “les decisions que calgui conjuntament amb el Parlament”, va remarcar el vicepresident. Torra va parlar d’un punt d’inflexió i de no retorn en cas que fossin condemnatòries en el seu discurs de dimarts. Com a primer tast, aviat arribaran els escrits d’acusació de la fiscalia contra els presos. “Aquest serà un moment important per al país, veurem a què ens enfrontem, en què es concretaran les peticions de penes”, va avançar Torra.

L’ultimàtum reapareix

L’ultimàtum a Pedro Sánchez no va aparèixer en la carta enviada al president espanyol, però va reaparèixer ahir en la declaració subscrita pel president i el vicepresident de la Generalitat. “Hem posat data de caducitat a l’estabilitat del govern de Pedro Sánchez si no presenta una proposta per a Catalunya”, afirma el fragment que va llegir Torra. El fet que la compareixença d’ahir fos conjunta amb Aragonès “respon”, segons Torra, la pregunta de si l’anunci de l’ultimàtum llançat pel president dimarts en el discurs d’obertura del debat estava acordat amb el PDeCAT i ERC, que són, en darrer terme, qui hauria de fer efectiva l’amenaça al Congrés.

Tanmateix, Torra creu que el termini del novembre no impedeix que pugui seguir havent-hi negociacions amb el govern espanyol: “Una cosa és l’estabilitat parlamentària i una altra és la porta oberta al diàleg. Nosaltres tindrem sempre la porta oberta al diàleg.” El dirigent d’ERC ho va secundar i hi va afegir que és “molt difícil” garantir l’estabilitat del govern espanyol si Sánchez manté una línia de continuïtat amb l’expresident del PP Mariano Rajoy tant pel que fa als procediments penals contra l’independentisme com pel rebuig a “debatre a fons” el dret a l’autodeterminació per trobar una solució política al conflicte.

Ahir al migdia encara no hi havia hagut cap resposta formal a la invitació per carta a Sánchez per celebrar una reunió a Sant Jaume, tal com van acordar els dos mandataris en la trobada a La Moncloa que va marcar l’inici del desgel.

La previsió era que la reunió per greixar el govern durés una hora i mitja, ja que es va convocar els mitjans de comunicació a dos quarts de dotze. Però els dos dirigents no van aparèixer fins gairebé la una del migdia. El llenguatge no verbal que mostraven les imatges que arribaven de la trobada denotava rigidesa amb postures a la defensiva, reforçades per les cares llargues que feien a la galeria gòtica. “Hem sortit per donar imatge d’estabilitat del govern”, admetia Torra. En tot cas, cap dels dos no va detallar la concreció dels mecanismes per coordinar-se millor a partir d’ara.

Els acords presos dijous pels dos grups majoritaris de l’independentisme recolzats en la votació de dimarts al Parlament per designar el vot dels diputats presos i de Carles Puigdemont “continuen” vigents, segons Aragonès. “La cosa important –sosté Torra– és que vam trobar aquest acord, que es basa a no acceptar la suspensió dels diputats”, tal com pretenia el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

El president va reiterar que el govern ja ha posat en marxa algunes de les vies d’acció republicana, com són l’Oficina dels Drets Civils i Polítics, la recuperació de les lleis socials suspeses per l’Estat, l’anomenada marxa cívica pels drets civils, socials i nacionals, el personament com a acusació popular a totes les causes de persecució política de l’independentisme i el fòrum de debat constituent, que es presentarà els pròxims dies.

LES FRASES

Avui reforcem aquest compromís d’unitat com a mínim fins al dia de les sentències
Quim Torra
President de la Generalitat
Les discrepàncies són legítimes entre els socis d’un govern que té unitat estratègica i dues veus al Parlament
Pere Aragonès
Vicepresident de la Generalitat

El ple del Parlament es reprendrà dimarts

El ple del Parlament es reprendrà dimarts a les tres del migdia amb la votació de les propostes de resolució del debat de política general que va quedar ajornat dijous a la nit.La mesa de la cambra es reunirà dilluns a la tarda per prosseguir la reunió que va quedar interrompuda i que ha de pronunciar-se sobre les peticions de reconsideració presentades per Ciutadans, el PSC i el subgrup del PP sobre l’acord d’aquest òrgan de permetre les votacions per delegació dels diputats Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, una fórmula qüestionada pels lletrats del Parlament.

L’endemà, dimecres, i dijous tindrà lloc un ple ordinari que inclourà, després de l’habitual sessió de control al govern, un debat monogràfic sobre “priorització de l’agenda social i recuperació de la convivència”, sol·licitat pel grup d’Inés Arrimadas i que havia quedat pendent des del juliol passat. Posteriorment es debatrà una proposició de llei que modifica la llei de renda garantida de ciutadania, a més d’una proposta de resolució per crear una comissió d’estudi sobre els drets civils i polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia