Política

L’ANC exigeix estratègia de ruptura abans del 21-D

Es mobilitzarà contra el govern si no acorda amb la CUP i les entitats un pla per fer la República

Només veu la via unilateral i demana que qui no s’hi vegi amb cor deixi l’executiu o el Parlament

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) exigeix a JxCat i ERC que “es fixi una única i nítida estratègia de govern per a la implantació de la República”. I que aquest full de ruta es marqui abans del 21-D i es coordini amb la CUP i les entitats sobiranistes.

Si no es fa aquest pas i al desembre “continua la disparitat de criteris, no acompanyarem el govern i en serem crítics i exigents amb mobilitzacions al carrer”. Aquest és l’ultimàtum que ha decidit fer l’ANC després d’ajornar durant setmanes la redacció del seu document estratègic en espera de consensuar-lo amb el govern, una opció que no ha estat finalment possible tot i el contacte constant. L’ANC esmenava ahir un primer document que exigia convocar eleccions l’1 de gener perquè, recorda, l’entitat no és al Parlament i les urnes no serviran si JxCat i ERC tornen a defugir el que els reclama. Finalment, ahir el secretariat de l’ANC aprovava tres documents després de reunir-se durant hores. A més d’un relat del que ha passat des de l’Estatut i el seu propi pla estratègic, l’ANC va aprovar un “balanç força crític” de la gestió del govern de Torra per no haver fet passos cap a la República i per les “disfuncions entre el que es diu i el que es fa”. En aquest document, l’entitat exigeix un camí unitari amb la CUP i les entitats, i que dimiteixin els consellers o membres del Parlament que no “es vegin amb cor” de desobeir. Per l’ANC, el camí no pot ser cap més que la ruptura perquè no creu “realista” un referèndum acordat directament amb l’Estat i “poc probable” un referèndum forçat per la comunitat internacional, tot i que el “factor d’inestabilitat econòmica i la limitació de drets” podrien fer possible aquest segon.

Tot i refermar-se en la via unilateral en considerar-la més realista, l’ANC està disposada a aparcar-la i donar un marge de mig any de confiança al govern si es fan gestos públics clars de l’Estat o de la comunitat internacional que es vol convocar un referèndum acordat.

LA FRASE

Si govern, Parlament i ciutadans ens preparem, serem capaços d’afrontar la via unilateral
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc

Torrent crida a la unitat i l’oposició hi veu un final de cicle

Després de la conjura a mantenir-se units escenificada divendres pel president Torra i el vicepresident Aragonès, ahir va ser Roger Torrent, el president del Parlament, qui va refermar des de Girona la petició a JxCat i ERC en un discurs durant la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental. En paraules no dirigides explícitament als partits, Torrent va demanar que es diguin les coses “com són, amb honestedat” i va advertir que “res avança si no som capaços de saltar els tabús i explicar-nos les coses com són, en política també”. Després de recordar que els objectius no s’aconsegueixen d’un dia per l’altre, va reafirmar que no hi ha cap més opció que continuar “treballant i lluitant junts”. Des de l’oposició, el mandat es considera esgotat. El líder del PSC, Miquel Iceta, va descartar una altra reunió entre Torra i el president Sánchez fins que no hi hagi acords importants tancats i va instar a continuar amb el diàleg però va considerar que el govern català “és a les acaballes”. També Lluc Salellas, de la CUP, veu “tocada de mort” la legislatura perquè JxCat i ERC no han pactat un full de ruta però sí el govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia