Política

La Mesa ratifica la delegació de vot dels diputats de JxCat i Torrent demana als lletrats un informe jurídic

Els lletrats tornen a dir a la reunió que la fórmula de JxCat no s’ajusta al dictamen aprovat al ple

El PSC anuncia que presentarà aquesta tarda un recurs d’empara al Tribunal Constitucional que demana mesures cautelars perquè se suspengui el vot delegat dels quatre diputats de JxCat

La Mesa ha ratificat aquest dilluns la delegació de vot dels quatre diputats afectats de JxCat: Carles Puigdemont, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sánchez. D’aquesta manera, s’han rebutjat les peticions de reconsideració de Cs, PSC i PPC contra la decisió de la Mesa de la setmana passada d’acceptar la delegació de vot dels quatre diputats de JxCat.

Els lletrats han tornat a expressar a la reunió que aquesta fórmula no s’ajusta al dictamen aprovat pel Parlament que parla de designació. I el president del Parlament, Roger Torrent, ha encarregat als lletrats un informe jurídic sobre la qüestió, responent així a una petició que havia fet fa uns dies el president del grup de PSC-Units, Miquel Iceta. El PSC ja ha anunciat que presentarà aquesta tarda un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) que demana mesures cautelars perquè se suspengui el vot delegat dels quatre diputats de JxCat. El ple de l’alt tribunal no té previst reunir-se de manera extraordinària aquesta setmana, per tant, per tractar les mesures cautelars s’haurien de reunir d’urgència. Un mecanisme que habitualment només utilitzen en cas de recurs d’inconstitucionalitat del govern espanyol. Està previst que el debat i votacions del debat de política general es reprengui demà dimarts a les 15 hores, després que dijous s’ajornés per falta d’acord sobre la delegació de vots.

La setmana passada el ple del Parlament va rebutjar la suspensió dels diputats dictada pel jutge Pablo Llarena però alhora va aprovar la designació de companys perquè substitueixin els afectats. ERC ja ha designat Sergi Sabrià per exercir les funcions d’Oriol Junqueras i Raül Romeva. En canvi, JxCat defensa que els seus quatre diputats poden seguir votant a través de delegació de vot perquè el ple de la cambra en va rebutjar la suspensió. Dues posicions que van xocar la setmana passada evidenciant les discrepàncies entre els socis del Govern al Parlament.

Després d’una reunió de crisi al màxim nivell al Parlament que es va allargar quatre hores, JxCat i ERC van tancar un acord pel qual JxCat manté la delegació de vot signada pels quatre afectats. Però poques hores després, en la reunió de la Mesa, els lletrats del Parlament van considerar que la fórmula de delegació de vot de JxCat no s’ajusta al dictamen aprovat al ple del Parlament i els partits de l’oposició van registrar peticions de reconsideració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona