Política

JxCat i ERC reobren l’acord

Un informe dels lletrats alerta que la delegació dels diputats de JxCat no s’adequa a l’acord de ple i que no es podran computar els seus vots

ERC vol revisar l’acord de dijous per evitar el bloqueig

El PSC recorre al TC

Nou element a la crisi entre Junts per Catalunya i ERC. Un informe jurídic dels lletrats del Parlament encarregat divendres pel president, Roger Torrent, a petició del PSC, i que es va fer públic ahir a la nit, rebutja la interpretació que JxCat feia de l’acord del ple de dimarts passat, i avisa que si manté la delegació del vot dels seus quatre diputats processats, com pretenia emparant-se en aquell acord, aquests no es podran computar com a vàlids. A més, avisa que això podria obrir la porta a recursos d’empara i recursos d’inconstitucionalitat al TC, a banda de les responsabilitats que hi pogués veure la sala penal del Suprem, que va dictar la resolució ara aplicada.

La petició de Puigdemont, Turull, Sànchez i Rull, en contraposició a la de Junqueras i Romeva, que han delegat temporalment l’exercici dels seus drets en un diputat substitut, va ser l’origen, dijous passat, de fortes discrepàncies entre els dos grups, i a poques hores perquè es reprengui el ple aquesta tarda i arribi l’hora de les votacions no sembla que s’hagin solucionat del tot. Encara més: la interpretació de l’informe i de la necessitat de fer-ne cas o no podria desencadenar una nova topada avui, tot i que fonts d’ERC indicaven ahir que el ple no perilla de cap manera, i insinuaven que, en tot cas, no es faran enrere del que van pactar dijous in extremis, per bé que encara confien fer canviar de parer els seus socis. I és que els republicans no amaguen el temor, confirmat per l’informe, que l’acord de dijous –que donava per bona la interpretació de JxCat– no tingui recorregut per l’acció judicial i admetien la seva voluntat de renegociar-ho, fins ara amb poc èxit. La mateixa portaveu, Marta Vilalta, donava al migdia més valor a l’acord de ple de dimarts, assolit amb el suport també dels comuns –que després van acusar JxCat de trencar-lo– que no pas al de dijous, assolit segons ella amb una visió “el més generosa possible”. JxCat ahir continuava aferrant-se a la no suspensió dels diputats aprovada igualment dimarts pel ple per mantenir la delegació de vot que Puigdemont té acceptada des de l’abril i els altres tres diputats de JxCat des del juny, si bé els lletrats ratifiquen en l’informe que aquestes no són vigents a causa precisament de la resolució judicial del mes de juliol.

Els serveis jurídics ja havien comunicat a la mesa que la delegació de vot no s’adequava a la interlocutòria judicial i, per tant, no hi donaven el vistiplau, si bé eren opinions que no són vinculants, com tampoc ho és l’informe d’ahir, que les ratifica. Es desconeix quin ús en vol fer el president Torrent de cara a finalitzar avui el debat de política general amb les votacions dels principals punts que han de marcar el full de ruta de la legislatura. En risc hi ha l’efectivitat dels acords que ERC vol preservar i que tem que quedin anul·lats si s’impugnen les votacions. Per la seva banda, JxCat, que ahir a la tarda evitava fer hipòtesis sobre com actuaria en funció del que digués l’informe, continua defensant la no substitució dels processats malgrat que, de fet, no cobren des del 13 de juliol i no han pogut exercir el vot. Fonts del grup consultades anit s’aferraven al pacte de dijous, que a la tarda van ratificar en principi en una reunió amb ERC. “Tenim un acord amb una delegació de vot aprovada per la mesa i mantenim el que hem dit fins ara”, indicaven. En tot cas, fonts d’ERC i JxCat deien a la tarda que les negociacions seguien obertes a fi de reforçar un pacte que eviti futures impugnacions que invalidin qualsevol acord aprovat en el ple. Avui a les dotze torna a reunir-se la mesa i sobre la taula tindrà l’informe que pot obligar a revisar-ho tot de nou.

Durant la mesa d’ahir a la tarda, que va durar escassos vint minuts, es van rebutjar les peticions de reconsideració presentades per Cs, el PSC i el PP sobre el manteniment de les delegacions de vot dels diputats de JxCat, la qual cosa va fer que el PSC hagi iniciat els tràmits per presentar un recurs d’empara al TC en què demana mesures cautelars encaminades a suspendre el ple si els quatre processats, que segons els socialistes van ser suspesos automàticament per Llarena, i per tant no poden delegar el vot, l’exerceixen en els termes d’un acord que ara és més fràgil que mai. De fet, el govern espanyol ja ha insinuat que en aquest cas també anirà al TC, fet que duria la suspensió immediata dels vots delegats i posaria en qüestió totes les votacions des d’ara. Cs, a banda, ha anunciat querelles.

LES FRASES

Ni suspesos ni substituïts, aquesta és la nostra màxima. Ja veurem què diu l’informe jurídic
Eduard Pujol
junts per catalunya
Les decisions preses dijous van en la línia de fer la interpretació més generosa possible de l’acord del ple
Marta Vilalta
portaveu d’erc

Mesures contra el “GAL econòmic”

Les forces catalanes van expressar ahir la seva indignació per les informacions de l’Ara aquest cap de setmana segons les quals el govern espanyol i Felip VI van pressionar els bancs catalans, tot retirant-ne milers de milions en efectiu, i multinacionals perquè marxessin del país després de l’1-O. “No en van tenir prou als anys vuitanta, i ara tornen al GAL econòmic”, els acusava Eduard Pujol, portaveu adjunt de JxCat, tot recordant que l’acusació de rebel·lió es basa en bona part en la fuga d’empreses i la inestabilitat econòmica que les mateixes altes instàncies de l’Estat van voler provocar. El PDeCAT va iniciar ahir mateix una roda de contactes amb els grups del Congrés per mirar d’impulsar una comissió d’investigació sobre l’afer. “Ens semblen uns fets molt greus, i arribarem fins al final”, anunciava el seu president, David Bonvehí. La portaveu d’ERC Marta Vilalta veu “una vergonya” que l’Estat sigui capaç de perjudicar tots els catalans per mirar de defensar-se. “Van intentar un corralito i enfonsar l’economia catalana, i exigirem responsabilitats al govern espanyol”, destacava. ERC no descarta acudir a les institucions internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia