Política

Macron ultima un canvi de govern per frenar la caiguda de la popularitat

Diverses veus centristes reclamen una àmplia remodelació per recuperar iniciativa

Protestes massives contra les reformes neoliberals del president

El president francès, Emmanuel Macron, prepara un canvi de govern per sortir de la delicada situació en què es troba des de finals de juliol. Descens de la popularitat, errors comunicatius, absència de resultats en les seves reformes, la dimissió en només un mes dels dos ministres d’estat (gairebé l’equivalent a un vicepresident)...

Els motius de la fragilitat augmenten a París. Molts dirigents macronistes reivindiquen una àmplia remodelació de l’executiu centrista que doni un nou impuls al mandat del jove dirigent, de 40 anys. Es multipliquen les especulacions a la premsa francesa sobre els noms dels ministres que abandonarien el càrrec i els noms dels nous escollits. Els mitjans assenyalaven que ahir s’anunciarien els canvis, però al final no es va produir. Macron té un problema de càsting?

Després de la dimissió, a finals d’agost, del ministre de la Transició Ecològica, Nicolas Hulot –un dels membres més populars de l’executiu–, ja es va posar damunt la taula la possibilitat de fer una àmplia remodelació del govern. Macron, però, va apostar per canvis mínims. Per substituir Hulot, un reputat activista en la lluita contra el canvi climàtic, va escollir el fins aleshores president de l’Assemblée Nationale, François de Rugy, força menys carismàtic.

No obstant això, només un mes després proliferen les veus en el partit de Macron que demanen canvis al capdavant dels ministeris. “Necessitem una nova alenada d’aire fresc”, reconeixia el president del Parlament, Richard Ferrand.

Un canvi obligat és el nomenament d’un nou ministre de l’Interior després de la dimissió de vodevil, la setmana passada, de Gérard Collomb. Segons el Journal du Dimanche, el probable substitut de Collomb seria Jean Castex, l’alcalde conservador de Prades, a la Catalunya del Nord, que és catalanoparlant.

Tanmateix, els grans interrogants sobre la remodelació són el nombre de canvis que hi haurà i el perfil dels nous ministres. Macron continuarà apostant per personalitats sense experiència política però amb una carrera professional notable? Donarà més pes als representants del MoDem, el partit centrista de François Bayrou que li va aportar un suport clau en les presidencials?

“No hi ha, en aquesta majoria ni en aquest govern, cap tipus de nerviosisme ni d’impaciència”, va assegurar ahir el primer ministre, Édouard Philippe, en resposta a les crítiques de l’oposició a l’Assemblée Nationale, que li van retreure “el buit polític” que impera en el macronisme –en poc més d’un any de mandat, han abandonat el càrrec set ministres–. Poques hores abans, Philippe s’havia reunit amb Macron al Palau de l’Elisi per tractar la remodelació del govern.

Mentrestant, els principals sindicats francesos havien convocat, ahir, un centenar de manifestacions arreu de França contra les reformes neoliberals de Macron.

Entre 300.000 manifestants, segons la CGT –la principal organització sindical francesa–, i “unes desenes de milers”, segons la policia, van participar en la primera jornada de mobilitzacions en el nou curs polític a França. Amb una contestació incipient als carrers, però evident en els sondejos, Macron necessita un impuls.

LA XIFRA

7
ministres
han abandonat el govern francès en poc més d’un any de mandat presidencial de Macron.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ONU

L’Assemblea General debat l’ampliació de l’estatus de Palestina

Barcelona
GIRONA

Veray demana el vot als indecisos per evitar una govern independentista

GIRONA
política

El govern destina 50.000 euros a la rehabilitació de la Casa Macià a Prats de Molló

barcelona
VILABLAREIX

El ple municipal aprova una nova ordenança de civisme

VILABLAREIX
guerra europa

Rússia llança una ofensiva sobre la regió de Khàrkiv que obliga a evacuar diverses localitats

barcelona
tribunals

Petició de nul·litat d’actuacions en el cas dels CDR acusats de terrorisme

barcelona
política

Vergés fa una darrera crida “a mobilitzar el vot al president Puigdemont”

amer
Política

Puigdemont critica que es pugui investigar els mossos que el protegeixen a Argelers

barcelona

El cap de llista del Partit Verd europeu dona suport a Eloi Badia

GIRONA