Política

Sánchez lloa el xoc JxCat-ERC

Veu “favorable” la crisi de Torra

El 2019 vol un debat de les autonomies al Senat tretze anys després

Confia a aprovar els comptes

El PDeCAT i ERC li exigeixen que la fiscal retiri l’acusació de rebel·lió als presos si vol pressupost

Amb un ull posat al Parlament, on Quim Torra perdia la majoria pel xoc de JxCat i ERC, el president espanyol, Pedro Sánchez, no va burxar ahir en públic la ferida independentista i va mantenir la disposició a un diàleg amb condicions. “Més enllà de fets puntuals al Parlament, la posició del govern és coneguda: volem que el diàleg i la legalitat es materialitzin d’una vegadai que s’obrin camí a Catalunya”, va dir Sánchez. Fonts de La Moncloa, però, assenyalen que Sánchez veu la crisi al Parlament –amb l’arrenglerament d’ERC i el PSC– “favorable” als interessos del govern espanyol tot i tenir ara al davant un president Torra que viu en minoria. “És clar que ara la situació a Catalunya és més favorable. Alguna cosa deu haver fet el govern i alguna cosa deu tenir a veure amb l’«operació diàleg»”, va lloar l’entorn de Sánchez.

Coincidint amb la visita vespertina del president xilè, Sebastián Piñera, a Madrid, Sánchez va comparèixer a La Moncloa amb la certesa que Torra ha perdut la majoria i que la mesa del Parlament no desobeirà el jutge Pablo Llarena. Tot i que en aquesta ocasió ha estat el mateix PSC el que ha trucat als tribunals –en concret, al Tribunal Constitucional amb un recurs d’empara– en la controvèrsia de com s’han de delegar les funcions de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Sánchez s’havia compromès el 3 d’agost a La Moncloa a no obrir “més fronts judicials” amb la Generalitat dels que ja li havia llegat Mariano Rajoy. “Que tot el que tingui a veure amb la unilateralitat i el trencament de la legalitat quedi en el passat”, va desitjar Sánchez. Fonts de La Moncloa atribuïen al desglaç del diàleg Madrid-Barcelona el fet que el Parlament no travessi la línia de la desobediència.

Diàleg a disset i al Senat

Si de bon matí va viatjar a València per presentar el País Valencià governat per Ximo Puig com el mirall en què Catalunya s’ha de reflectir, perquè “prioritza la convivència sobre el greuge territorial” i fa de l’autogovern un “accelerador històric per reivindicar una identitat que no es defineix per allò a què s’oposa”, al migdia Sánchez va desvelar que el seu pla de futur sobre la vertebració d’Espanya és obrir un diàleg a disset. Sánchez ha sol·licitat al president del Senat, Pío García-Escudero, la convocatòria del debat sobre l’estat de les autonomies per al primer trimestre del 2019.

El debat sobre l’estat de les autonomies al Senat –en què es pot intervenir en català– és un fòrum que anorrea la bilateralitat, que s’ha reunit en tres ocasions i que no es convoca des de fa tretze anys. Les úniques cites van ser el 1994 (amb Felipe González), el 1997 (amb José María Aznar) i el 2005 (amb José Luis Rodríguez Zapatero).

Tot i la fractura entre JxCat i ERC, Sánchez confia a bastir aviat un acord amb Podem sobre els nous pressupostos del 2019 i, més tard, a buscar el vot a favor o l’abstenció del PDeCAT i dels republicans al Congrés. El republicà Joan Tardà, però, alerta que l’acusació de rebel·lió i sedició que pesa sobre els presos polítics és un obstacle. “De cara a una possible negociació pressupostària, és imprescindible que abans Sánchez insti la Fiscalia General de l’Estat a retirar les acusacions”, avisa Tardà. Al prec, s’hi afegeix Carles Campuzano (PDeCAT), que denuncia unes acusacions “demencials”.

Al Senat, Josep Lluís Cleries (PDeCAT) va topar amb la vicepresidenta Carmen Calvo. “Prou repressió!”, va exigir Cleries. “No ajuden al diàleg els ultimàtums ni utilitzar el Parlament contra l’interès de Catalunya”, rebatia Calvo, que demanava al PDeCAT “tenir pressupostos”. Més dur era el ministre Josep Borrell, que va definir el procés com una “catàstrofe econòmica”.

En plena pugna amb Vox i Ciutadans, el PP de Pablo Casado llançava ahir la campanya España en tu balcón per animar la ciutadania a penjar la rojigualda als balcons.

Més enllà de fets puntuals al Parlament, volem que el diàleg i la legalitat es materialitzin i s’obrin camí a Catalunya
Que tot allò vinculat amb la unilateralitat i el trencament de la legalitat quedi en el passat
Pedro Sánchez
president espanyol

Escudero (PP) a Rufián: “Imbècil!”

La comissió d’investigació al Congrés sobre el finançament il·legal del PP va viure ahir un episodi tens coincidint amb la visita de l’exsecretari general del PP i exvicepresident espanyol Francisco Álvarez-Cascos. En l’interrogatori, el republicà Gabriel Rufián va reprotxar a la diputada del PP per Segòvia Beatriz Escudero fer de “palmera” de Cascos. “No em piquis l’ullet, imbècil!”, va etzibar Escudero a Rufián. Si bé Rufián dedica sovint l’adjectiu palmero a diputats i diputades indistintament, ella hi va veure un menyspreu masclista. “M’ha dit que soc una palmera!”, es va queixar davant del president de la comissió, Pedro Quevedo. Álvarez-Cascos havia assegurat poc abans que a Catalunya els que no són independentistes viuen un “apartheid”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona