Política

La majoria culpa Cs d’atiar la fractura en dir que els unionistes viuen oprimits

Cs usa el ple social per culpar el sobiranisme de “control antidemocràtic de la gent”

JxCat, ERC, Comuns i CUP veuen el risc en la desigualtat econòmica

Ciutadans va utilitzar el debat que va proposar sobre l’agenda social i la “recuperació de la convivència” per insistir en el dibuix d’una ciutadania trencada per un independentisme que oprimeix la resta amb insults i assetjament i que “controla antidemocràticament la gent”. Amb el govern “sectari” al capdavant.

Tota una reafirmació de relat que fora de Catalunya alimenta la majoria de l’opinió pública però que, ahir, negaven al Parlament JxCat, ERC, Catalunya en Comú i la CUP, per als quals no hi ha cap altre risc de fractura que la “de classe” social i l’aprofundida per les desigualtats econòmiques. PSC-Units per Avançar, enmig, veu risc de divisió ideològica i social al mateix temps. El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va citar divisió en grups de Whatsapp, famílies i llocs de treball; llaços grocs a l’escola; por dels treballadors públics; o “insults i acudits” en festes majors per retratar un clima que l’independentisme hauria fet irrespirable fins al punt que “hi ha gent que es planteja marxar” de Catalunya. Va acusar el president Torra d’instar els CDR a “apretar” amb l’objectiu de “fer la vida insuportable” a la gent. I tot i apuntar dèficits educatius, d’habitatge i d’igualtat d’oportunitats, Ciutadans va proposar gestos polítics, i no socials, al govern català: que respecti “tots els catalans”, que “digui la veritat” de la “mentida” del procés i que “condemni la violència” i tregui els llaços grocs de les institucions. Pel PP, tot això serveix de poc si Ciutadans no presenta ja una moció de censura “per dignitat” contra el govern de JxCat i ERC.

Però la majoria de grups parlamentaris van negar la fractura de la convivència i van acusar Cs d’haver nascut i crescut precisament amb l’objectiu de trencar-la. Torra els va criticar per “l’estratègia d’enrocament”, la “virulència” parlamentària i el to constant de “crispació, retrets i menyspreus”, i va advertir-los que no accepta que la condició de la convivència sigui el “silenci” davant la presó i l’exili dels líders catalans. Per Catalunya en Comú, Susanna Segovia va afirmar que “sense conflicte” Cs tornaria a tenir tres diputats, i que per aquesta raó “estimula l’odi a Catalunya i Espanya”.

Vidal Aragonès (CUP) va defensar el dret de Cs d’“ocupar l’espai públic” tot l’estiu –el mateix dret que, recorda, s’ha de respectar per a la resta– mentre la portaveu parlamentària d’ERC, Anna Caula, va afirmar que l’única fractura a Catalunya és social i està causada per la pobresa, la desigualtat d’oportunitats i la fractura “laboral i salarial” entre homes i dones.

LES FRASES

Ningú vol crispació i agressivitat. L’espai públic ha de ser lliure. Rebutjarem sempre la violència
Joaquim Torra
president de la generalitat
Sempre assenyalen els mateixos en acudits o pregons. Hi ha gent que es plantejar marxar
Carlos Carrizosa
portaveu de ciutadans

La majoria, per l’autodeterminació

La CUP impulsa avui una proposta de resolució al debat d’ahir per reafirmar la majoria ciutadana en favor de l’autodeterminació representada al Parlament per JxCat, ERC, Catalunya en Comú i la formació anticapitalista. Per la seva banda, els comuns portaran a votació diverses propostes en favor de grans consensos per buscar una solució, i d’abolir la monarquia i reprovar el discurs del rei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia