Política

Sánchez no veu més difícil el sí d’ERC que el del PDeCAT

Explora que el TC anul·li la moció contra Felip VI al Parlament i buscarà el vot independentista als comptes al novembre

És escridassat el 12-O

Puigdemont l’avisa que perdrà la majoria aviat

El president espanyol, Pedro Sánchez, no només no accepta que ERC i el PDeCAT li exigeixin un gest –a través de la fiscalia per retirar l’acusació de rebel·lió que implica violència– amb els presos i exiliats, sinó que ara explora quina eina té a la mà per desactivar la moció del Parlament a favor de l’abolició de la monarquia que encarna Felip VI. Malgrat l’actual context de tibantor, però, Sánchez confia a obtenir el vot a favor d’ERC i el PDeCAT als comptes i deixarà passar un temps fins a l’entrada del projecte al Congrés en l’última setmana del mes de novembre per sembrar “paciència” i implicar-se aleshores en l’obtenció del sí independentista. “No és més difícil ERC que el PDeCAT”, confessava Sánchez en la recepció del Dia de la Hispanitat al final de la desfilada militar que va suposar el retorn de Felip VI a l’activitat pública en un octubre commemoratiu a Catalunya i en què ell ha fet “feina de despatx”.

En la seva estrena en una parada militar del 12-O com a president i després de ser xiulat i rebut amb crits d’“okupa” pel públic, Sánchez va celebrar que la situació a Catalunya és “més tranquil·la que fa un any”. Segons ell, la crisi catalana és un “debat circular” on hi ha “dos blocs” en una dinàmica que ell vol superar perquè sosté que els independentistes poden voler un referèndum però no tenen el suport de la majoria de la població. Per Sánchez, a Catalunya hi haurà tres fases i ara ell està en la primera, la de la distensió i la normalització, i més tard vindran la solució política i la votació de la solució.

Si bé el president espanyol va admetre que la moció del Parlament d’En Comú Podem aprovada amb els vots de JxCat i ERC “no ha comès cap irregularitat ni cap il·legalitat” perquè és “declarativa i sense força jurídica”, la vicepresidenta, Carmen Calvo, es va mostrar més combativa a l’hora de voler anul·lar la reprovació del rei. En una conversa amb periodistes a només uns metres de Sánchez, Calvo va confirmar que La Moncloa estudia un recurs al Tribunal Constitucional perquè “això no es pot deixar passar” des del punt de vista jurídic i, a més, políticament és un afer greu.

Monarca “inviolable”

L’endemà de visitar Barcelona i conversar amb el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Elsa Artadi, Calvo es va preguntar què fa un parlament autonòmic qüestionant l’estructura de l’estat i un monarca que és “inviolable”.

La reprovació de Felip VI i el clam parlamentari a favor d’abolir la monarquia va servir al líder de Ciutadans, Albert Rivera, per denunciar com a “inconseqüent” que Sánchez busqui aprovar els comptes del 2019 amb els que reneguen del rei, Podem, ERC i PDeCAT. Qui insta Sánchez a actuar contra el Parlament amb “les mesures legals que calguin” és l’andalusa Susana Díaz, que va anar a la parada militar a Madrid i va carregar contra els independentistes perquè “estan permanentment en l’enfrontament i la crispació, ara atacant el cap de l’Estat”.

“Sánchez, un Rajoy 2.0”

Fins a La Moncloa, que ara per ara interpreta que el vot d’ERC pot ser més senzill de negociar que el del PDeCAT, ahir va arribar un ultimàtum des de Tórshavn (Illes Fèroe) del president Carles Puigdemont, que alerta Sánchez que les “pròximes setmanes” pot perdre la majoria al Congrés si no presenta un projecte per a Catalunya. “El temps s’ha acabat”, va sentenciar Puigdemont en una conferència. Segons el 130è president de la Generalitat, Sánchez ha tingut prou temps de marge per donar una “resposta” a la crisi i ha demostrat que és “incapaç” de fer-ho. “Quan vam decidir donar-li suport esperàvem una nova recepta, no esperàvem veure una mena de Rajoy 2.0”, va lamentar. Amb el vot en contra segur del PP i Cs (170 escons si s’hi sumen UPN, Foro i CC), Sánchez necessita 171 vots, que només són possibles amb el PNB, ERC i almenys l’abstenció dels vuit del PDeCAT. Qui ahir va trencar el silenci és Mariano Rajoy, que no ha paït la moció de censura. “A mi no em va fer cessar el poble espanyol, em van fer cessar uns partits d’extrema esquerra i independentistes i el PSOE va fer un trist paper. I així ens va...”, va dir Rajoy. El seu successor, Pablo Casado, va agrair als espanyols en un vídeo que pengin la rojigualda als balcons.

Agraeixo la mostra d’adhesió a tothom que penja la bandera al balcó. No trencaran la convivència
Pablo Casado
president del pp
Patriotisme és garantir drets per a totes i tots i no tractar d’ocultar en banderes la falta d’empatia
Pablo Iglesias
secretari general de podem
És inconseqüent que Sánchez pacti els pressupostos amb els que reproven el rei al Parlament
Albert Rivera
president de ciutadans
A mi no em va fer cessar el poble, ho van fer partits d’extrema esquerra i independentistes
Mariano Rajoy
expresident espanyol
En les pròximes setmanes Sánchez pot perdre la majoria al Congrés. El temps s’ha acabat
Carles Puigdemont
130è president de la generalitat
La situació és més tranquil·la que fa un any. La crisi catalana és un debat circular de blocs que cal superar
Pedro Sánchez
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia