Política

JAUME SANLLORENTE

FUNDADOR I DIRECTOR DE ‘SOMRIURES DE BOMBAI’

“La clau per no discriminar les nenes és educar la família”

“Bombai és un lloc que et permet somiar, i no hi ha res pitjor que una vida sense somnis”

“La qüestió de les castes hinduistes s’ha convertit en un classisme exagerat en totes les religions”

Un viatge a Bombai va canviar la vida al barceloní Jaume Sanllorente fa catorze anys. En veure les condicions de vida d’un orfenat va saber que tenia una missió. Ara viu a la megalòpolis índia, on lidera Somriures de Bombai, una ONG amb un centenar de treballadors. Ha publicat Mujeres de Bombay, un assaig que fila històries amb veu de dona sobre la lluita per subsistir en els slums d’una de les cinc ciutats del món amb l’habitatge més car –el lloguer d’una barraca és de 300 euros al mes.

Què ha canviat a Bombai en catorze anys?
Hi ha dos Zara, tres H&M, més cotxassos i grans superfícies, però la resta està igual. No m’agrada que les zones de barraques hagin desaparegut de la vista del turista perquè continuen existint encara que la classe mitjana hagi adoptat uns valors lligats al consumisme. En canvi m’encanta l’energia amb què batega la ciutat.
La derogació de la llei de l’adulteri és un fet històric a l’Índia?
És igual que la derogació de la llei que prohibia qualsevol relació sexual antinatural. Després ha arribat la derogació de la llei de l’adulteri. Aquestes normes són un progrés i els activistes ho veuen com un fet històric, però el conjunt de la població en viu al marge. Perquè realment canviïn els costums han de passar dues o tres generacions.
Les dones valentes protagonitzen el seu llibre. Però quin paper hi té l’home?
Un rol passiu. Moltes entitats inverteixen esforços en l’educació de la nena, però dur-la a una escola d’elit no arregla res. El més important és l’educació de la família i de la comunitat perquè no la discrimini. Nosaltres ho havíem fet malament i ara en lloc de centrar-nos en les nenes també treballem amb nens. La clau és que s’hi impliqui la família, si no no els ajudem.
Costa convèncer-les?
Costa per la mentalitat, però quan es trenca una barrera en una comunitat hi ha efecte contagi. Tenim un programa destinat perquè els menors no només rebin educació acadèmica sinó educació sexual, que sàpiguen fer una denúncia a la policia... Pot semblar molt bàsic però en tres mesos va evitar tres violacions i va detectar el cas d’una nena de qui abusaven el pare i el germà. La mare viu ara independent amb la nena i la seva germana però no hem aconseguit que ho denunciï perquè creu que la comunitat li girarà l’esquena i no casarà les filles.
Bombai és la ciutat índia amb més prostitutes esclaves. Per què no es rebel·len?
Tenim dos parvularis als districtes vermells de la ciutat i, en un, hi ha una nena la besàvia de la qual va ser venuda en un poble quan era petita. L’àvia era prostituta amb quatre anys i la mare, també. Al final, estan tan aïllades que només veuen les quatre parets del prostíbul.
Les màfies us assetgen?
Durant dos anys vaig haver de dur escorta policial i intueixo que em tocarà tornar-ho a fer perquè estem centrant-nos en el tràfic humà. Si tinc por? Un bomber sap que es pot cremar.
El nexe del llibre és una nena que desapareix i creiem que l’han venut per casar-la. Per què a l’Índia hi ha el 40% dels matrimonis infantils del món?
El matrimoni infantil és una qüestió cultural de creença. Però el tema de les castes de l’hinduisme, abolit en la Constitució als anys cinquanta, s’ha convertit en un classisme exagerat en totes les religions. I no sé què és pitjor. Que tota una ciutat sigui tan classista és terrible.
Què l’ha sorprès més de les dones solidàries que descriu en el seu llibre?
Intento copiar d’elles l’acceptació del corredor de maratons, de seguir costi el que costi perquè, al final, tot surt.
A Bombai es parla de feminisme, del moviment #MeToo?
Comencen a despuntar casos a Bollywood i hi ha una miss que ha denunciat assetjaments, però costa entendre el feminisme més enllà d’alguns activistes o de les elits. La gent està obsessionada a sobreviure i no només dels slums. La classe mitjana està capficada a tenir una bona feina i poder pagar el lloguer. El metre quadrat és molt més car que a Barcelona. Perquè Bombai és un lloc que permet somiar, i no hi ha res pitjor que una vida sense somnis.
Què és el millor i el pitjor que li ha passat a Bombai?
Tinc una foto en un piscina amb dos nens. En una banda hi ha un nen que avui és el segon xef del millor hotel de Bombai. En l’altra, un nen que ha desaparegut. No sabem si va tornar a la droga o el va agafar una màfia.
Les màfies també rapten nens?
Quan venen una nena, també venen algun cosí que és una mena de vigilant i a la màfia li va bé perquè el comença a educar perquè en el futur sigui proxeneta. Si les entitats rescaten la nena i li donen una vida millor, el nen queda desemparat; molts s’acaben suïcidant. Els últims anys ens hem enfocat en temes de tràfic humà. Parlo de nenes que estan en gàbies!
Quin tracte té amb la policia?
Bo, tot i que sé que és una de les més corruptes del món. L’única mala experiència va ser fa uns anys amb uns agents que volien negociar el preu d’uns nens. Pel que fa al govern, és d’una lentitud horrible. Hi ha mil lleis i cadascuna implica deu mil gestions lentíssimes. El 85% de la feina se’n va en gestió burocràtica. El meu gran enemic és la burocràcia, que ve del llegat colonial i no s’ha posat al dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ