Política

Torra rebutja la proposta “autonomista” de Sánchez

El president de la Generalitat adverteix al president espanyol que l’època en què cabia la possibilitat de negociar nous Estatuts està “superada”

El president del Parlament, Roger Torrent, subratlla que Sánchez “sap molt bé que això només es resoldrà amb un referèndum d’autodeterminació”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit aquest dissabte al president espanyol, Pedro Sánchez, que l’època en què cabia la possibilitat de negociar nous Estatuts està “superada”, per la qual cosa li ha exigit que s’obri a pactar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. Així, Torra, ha rebutjat la proposta “autonomista” de Sánchez, i ha reiterat que “l’únic” que podria fer canviar els resultats de l’1-O és “un nou referèndum”.

“L’etapa dels estatuts no és una etapa passada, sinó passadíssima”, ha dit. En declaracions a la premsa des del cim del Puigsacalm, on ha pujat en record de presos i exiliats, Torra ha demanat continuar les mobilitzacions, especialment en previsió a la sentència contra els polítics que són a la presó.

El president ha fet una crida a “l’esperit de l’1-O” i la “força del 3-O” per fer front a la sentència, i ha destacat que amb la mobilització d’aquest dissabte “s’ha fet el primer cim”.

En un ambient festiu, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha pujat aquest dissabte al cim del Puigsacalm, a cavall entre Osona i la Garrotxa. Ho ha fet acompanyat de 1.300 persones, que han volgut reivindicar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

En aquest context, ha recordat que “els catalans vam votar en un referèndum d’autodeterminació l’1-O i vam declarar políticament la independència el 27 d’octubre”, i ha avisat que “l’únic que pot bescanviar aquesta situació és un referèndum pactat i acordat”.

A dalt del Puigsacalm, l’escollit per Carles Puigdemont, Torra ha alliberat un xoriguer visiblement emocionat i ha dit que ho feia per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. El president ha assegurat que el poble català no s’aturarà fins que siguin lliures, i ha fet una crida a continuar les mobilitzacions en previsió a les sentències “ignominioses” amb “l’esperit de l’1-O i la força del 3-O”.

Torra ha destacat que amb la mobilització d’aquest dissabte “s’ha fet el primer cim”, però ha avisat que, en les properes setmanes, cada dia “s’haurà de fer un nou cim”. Durant l’acte, Anna Puigdemont ha llegit una carta escrita pel seu germà, Carles Puigdemont. En ella, l’expresident ha demanat als ciutadans “una mica més d’esforç” per arribar fins al final, i ha dit que allà “ens tornarem a trobar”.

A la pujada al Puigsacalm hi ha participat també l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. A l’acte s’hi havien inscrit 600 persones que s’han trobat al Pavelló de la Vall d’en Bas (Garrotxa) a les vuit del matí. Després d’haver-se registrat, han pujat als catorze autobusos que hi havia preparats i s’han afegit a les 700 persones que han volgut participar sense haver-se registrat. Des de l’organització destaquen “l’enorme èxit” de la convocatòria.

De la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha apuntat que “si l’Estat espanyol vol fer una oferta” política a Catalunya, “que la faci”, però Sánchez “sap molt bé que això només es resoldrà amb un referèndum d’autodeterminació”.

Torrent també ha participat en l’acció “Cims per la llibertat”, pujant al Matagalls (Barcelona), cim proposat per la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ara a Suïssa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Hezbol·là afirma que els atacs electrònics són una “declaració de guerra”

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona