Política

Buch i Lloveras, citats el dia 6 a declarar pel referèndum

El TSJC els crida per haver promogut la celebració de l’1-O entre els alcaldes quan eren presidents de les associacions municipalistes ACM i AMI

L’alcaldessa denuncia una “querella per fer política”

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat pel 6 de novembre el conseller d’Interior, Miquel Buch, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, per haver promogut el referèndum de l’1-O entre els alcaldes quan eren presidents de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), respectivament.

El TSJC havia enviat al febrer la causa al Tribunal Suprem –derivada de la querella per desobediència que la fiscalia va presentar el setembre de l’any passat–, però el jutge instructor Pablo Llarena va rebutjar la seva competència per investigar-la.

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú va insistir ahir, per mitjà d’un missatge a la xarxa social Twitter, que es tracta d’una “querella per fer política, per haver expressat públicament el suport al referèndum”, i el va acompanyar d’una imatge de la citació judicial en qüestió.

Segons l’exposició raonada que el magistrat instructor de la sala civil i penal Jordi Seguí va enviar al jutge Llarena (a les 23.31 hores del 6 de setembre, minuts després d’haver-se aprovat la llei del referèndum), Lloveras i Buch van enviar un correu electrònic al conjunt d’alcaldes de Catalunya en què se’ls indicava que havien de procedir a confirmar la disponibilitat de locals de votació, i els facilitaven un model de decret d’alcaldia per mostrar el seu suport polític a la convocatòria electoral de l’1-O.

Després que el Tribunal Constitucional (TC) va suspendre el referèndum, el 10 de setembre, Lloveras va enviar un altre correu electrònic als associats amb un informe elaborat pel col·lectiu Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local per la Independència (SITxCAT) sobre l’1-O, que concloïa que el dret internacional empararia l’actuació dels funcionaris que desobeïssin el TC i complissin el marc legal català acabat d’aprovar.

Dos dies més tard, Lloveras i Buch van enviar una tercera comunicació electrònica sota el títol de Material de campanya pel Referèndum de l’1 d’octubre, que contenia el model de dos cartells per fomentar la participació ciutadana i, en el cas de l’AMI, un altre que demanava el vot afirmatiu a la independència de Catalunya.

LA FRASE

Querella per fer política, per haver expressat públicament el suport al referèndum
Neus Lloveras
Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i expresidenta de l’AMI


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys nou morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona
política

Albiol demana “mesures urgents” per actuar contra la multireincidència

Badalona
estat espanyol

Ábalos desafia el PSOE i reclama la seva readmissió com a afiliat

barcelona