Política

Llums vora la presó

Una caminada de persones amb llanternes va recórrer simbòlicament part del camí que envolta el centre penitenciari del Puig de les Basses, coincidint amb un any de les primeres ordres de detenció

Unes mil cinc centes persones es van aplegar com cada dimarts davant la presó de Figueres on està reclosa l’ex-consellera Dolors Bassa

La caminada va apropar els participants a uns centenars de metres del mòdul de Dolors Bassa

Amb lots o telèfons mòbils per fer-se llum, una columna d’uns centenars de persones va recórrer part del sender que envolta el centre penitenciari del Puig de les Basses a Figueres, per encerclar simbòlicament un tram del recinte de la presó on està reclosa Dolors Bassa. En aquest centre penitenciari la cita és habitual, cada dimarts, amb la convocatòria de sopars populars i sorrollosos al pàrquing davant mateix de la presó per solidaritzar-se amb l’ex-consellera i tots els presos i exiliats. Ahir però, els cdr de Figueres, Empordà-Vallespir i les entitats sobiranistes havien fet una convocatòria més específica coincidint amb l’efemèride d’un any de la detenció dels dos primers presos, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Sense desvetllar la finalitat del dispositiu, les consignes demanaven als participants de presentar-se amb lots i botes. Aquestes últimes setmanes les convocatòries del dimarts al Puig de les Basses ja havien reunit més d’un miler de persones. Ahir el temps no acompanyava -plovia per intermitències quan va començar l’acte-, però unes mil cinc centes persones es van presentar. La crida s’havia fet extensiva al conjunt de la demarcació per la necessitat d’aplegar més gent de la que venia habitualment per dur a terme aquesta acció. L’ANC de Girona havia respost organitzat un autobús per desplaçar-se a Figueres. A l’hora d’iniciar el recorregut però, començava a ploure i els qui enquadraven la iniciativa van demanar que només participessin a la caminada les persones que anessin ben equipades, tenint en compte el fangueig, la foscor i la dificultat del camí. Les prop de dues centes persones que s’hi van apuntar van poder il·luminar un camí fins a alguns centenars de metres de distància del mòdul on s’havien que està reclosa Dolors Bassa. La caminada es va filmar per fer una connexió en directe amb la plaça de Catalunya a Barcelona, ones van projectar les imatges en una pantalla en el decurs de l’acte que es feia al mateix moment a la capital del país.

La pluja no va anar a més i no va perjudicar la cita habitual del dimarts a la zona d’aparcament davant la presó, on el gruix dels participants esperava el retorn dels caminaires per iniciar els parlaments. Van intervenir Aurèlia Ramos per l’ANC, Xavier Antich per Òmnium i també va prendre la paraula Montse Bassa, germana de l’ex-consellera empresonada, per agrair el suport de la mobilització. El manifest de l’ANC va posar l’enfoc sobre els “tres-cents seixanta-cinc dies” transcorreguts; un recompte de dies que la locutora va anar repetint per recordar la situació personal dels presos i el context polític que ha portat a aquesta situació: “Aquests tres-cents seixanta-cinc dies ens interpel·len i ens exigeixen compromís. No podem perdre més temps. Ens hem de mantenir ferms i decidits per fer realitat el mandat de l’1 d’octubre, per avançar obstinadament cap a la independència, que ens portarà a la República catalana”, concloia el manifest.

Abans i després dels parlaments, i mentre es paraven les taules, com cada dimarts davant la presó de Figueres, uns graellers, músics espontanis, i el conjunt dels participants amb xiulets, sirenes, cassoles i proclamesper exigir la llibertat dels presos, es van encarregar de mantenir un volum sonor constant perquè l’ex-consellera els pugui sentir. Proclames de suport i ahir, a més a més, algunes llums que es van apropar entorn dels mòduls de la presó; és el missatge d’escalf i mobilització que els que es reuneixen cada dimarts al Puig de les Basses diuen que volen fer arribar a Dolors Bassa. Ahir era un dimarts més però amb l’agreujant de que aquest dimarts coincidia amb els “tres-cents seixanta-cinc dies” de les primeres ordres de detenció.

Com cada dimarts però amb l’agreujant d’una efemèride
Cada dimarts més d’un miler de persones es concentren davant la presó de Figueres; aquest dimarts però, coincidia amb els tres-cents seixanta-cinc dies de les primeres ordres de detenció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat