Política

Els EUA i Turquia busquen respostes al cas Khashoggi

El secretari d’Estat nord-americà es reuneix amb Erdogan a Ankara per compartir informació de la desaparició del periodista saudita

La policia turca escorcolla la residència del cònsol de Riad

El secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, va continuar ahir el seu periple a la recerca de respostes a la misteriosa desaparició del periodista saudita Jamal Khashoggi, resident als Estats Units, que va ser vist l’últim cop al consolat saudita d’Istanbul el 2 d’octubre passat. Pompeo es va reunir a Ankara amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el seu ministre d’Exteriors, Mevlut Cavusoglu, amb qui van intercanviar informació sobre la sort de Khashoggi.

La hipòtesi més estesa, a hores d’ara, és que el periodista saudita, molt crític amb el règim de Riad, hauria estat assassinat a l’interior del consolat. Aquesta és la tesi del govern turc i de diversos mitjans de comunicació nord-americans i turcs, que fins i tot donen detalls de com es va esquarterar el cadàver. La cadena de televisió CNN fins i tot afirmava ahir que el mateix govern de Riad admetria que Khashoggi hauria mort en el transcurs d’un interrogatori sense reconèixer, però, cap intencionalitat en els fets.

Promesa saudita

Pompeo va visitar dimarts, just la vigília de la seva estada a Turquia, el príncep hereu saudita, Mohammed bin Salman, qui va prometre una investigació “transparent” sobre l’afer, i el president nord-americà, Donald Trump, que fa uns dies havia demanat, amb vehemència, explicacions a l’Aràbia Saudita, va rebaixar el to i va concedir a Riad el benefici del dubte, just en un moment en què molts congressistes dels EUA exigien actuar contra el règim saudita.

En qualsevol cas, els vaivens de l’administració nord-americana en aquest afer no semblen haver molestat el govern turc, que ahir, en paraules de Cavusoglu, va assegurar que Washington està col·laborant amb ells en la investigació dels fets i que hi aportarà informació. El cap de la diplomàcia turca no va donar detalls de la conversa de quaranta minuts que va mantenir amb Pompeo, però la va qualificar de “beneficiosa i fructífera”.

Mentrestant, les autoritats turques no perden el temps i un equip de la policia turca va entrar ahir, finalment, a la residència del cònsol saudita a Istanbul per escorcollar-la a la recerca de pistes que permetin aclarir els fets. La cadena de televisió turca NTV va mostrar imatges de l’arribada de l’equip turc, que dimarts a la nit ja havia intentat procedir a l’escorcoll de la residència, però va haver d’ajornar l’operació per la manca de cooperació de les autoritats saudites.

Escorcoll ajornat

Segons el ministre turc de l’Interior, Süleyman Soylu, l’escorcoll es va suspendre perquè “no va haver-hi acord” amb la delegació saudita sobre el moment d’iniciar-lo, mentre que Cavusoglu va explicar que el motiu adduït per Riad era que la família del cònsol era a la residència. El cònsul, Mohamed Otaibi, va viatjar dimarts a Riad i, segons la premsa àrab, va ser destituït.

En espera que s’aclareixin els fets, el cas Khashoggi suposa un desafiament a la capacitat dels Estats Units de fer prevaler els valors del respecte als drets humans (com demanen molts congressistes) per sobre de l’estreta aliança estratègica que mantenen amb el règim saudita. També és tota una prova per a l’hereu del tron saudita, que ha emprès una sèrie de tímides reformes socials al país, però que no sembla voler cedir en el ferri control que manté sobre la dissidència interna.

LES XIFRES

16
dies
fa que va desaparèixer el periodista saudita Jamal Khashoggi al consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul.
40
minuts
va estar reunit ahir el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, amb el ministre d’Exteriors turc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ