Política

Torra demana una mediació internacional a Catalunya

El president de la Generalitat pronuncia una conferència a la Universitat de Ginebra amb el títol ‘An International Mediation for Catalonia?’

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet aquest dimecres una crida a una mediació internacional per solucionar el conflicte a Catalunya.

Ho ha demanat durant la conferència que ha pronunciat aquesta tarda a la Universitat de Ginebra amb el títol An International Mediation for Catalonia?.

El cap de l’executiu català ha assegurat que la seva voluntat i la del seu govern “és trobar una solució política basada en el dret d’autodeterminació” però “la classe política espanyola no està en absolut oberta això”. És per aquest motiu que ha defensat que “és necessària una mediació internacional”. “El futur de la qualitat democràtica a Europa està en joc”, ha conclòs”.

Torra ha defensat que cal una intervenció estrangera per “garantir que es busca una solució política” i també perquè, un cop assolit un pacte, Madrid “compleixi”. “Com podem confiar en un govern que va enviar la policia a pegar ciutadans davant le urnes, que va retirar dipòsits dels bancs catalans o que protegeix un rei que es va comportar com un hooligan amb corona i no com un arbitre?”, ha preguntat.

Al col·loqui, organitzat pel Global Studies Institute de la Universitat de Ginebra, també hi ha intervingut Elisabeth Decrey Warner, presidenta honorària de l’Appel de Genève, que ha explicat les claus d’una mediació internacional. Decrey ha dit que és “una bona decisió” per part del govern català fer una crida a la mediació i ara és un bon moment per fer-ho. “Fer pública la crida a la mediació internacional posa molta pressió sobre l’altra part”, ha assenyalat.

L’experta en mediacions ha recordat que aquest arbitratge ha de ser acceptat per les dues parts i la població, estigui o no a favor de la independència, també hi ha d’estar d’acord. A més, ha avisat que “una mediació internacional és un procés molt llarg i cal tenir paciència”.

Sintonia amb Rovira

El president Torra s’ha reunit aquest dimecres amb la secretària general d’ERC Marta Rovira poc després d’aterrar a Ginebra. Durant la reunió, que ha durat una hora i mitja, els dos líders polítics han parlat de la situació política al país i Torra assegura que han tingut “un altíssim grau de coincidència”.

En aquest sentit, ha assegurat que tots dos creuen que la lliure absolució de tots els acusats és “l’única sentència acceptable i possible”.

En una crida a la unitat, Torra ha dit que “només ens en sortirem si des de l’exili, les presons, les institucions catalanes i les organitzacions civils i socials som capaços d’avançar junts”.

El president també ha remarcat la necessitat de “recuperar l’esperit” del referèndum de l’1-O i “sobretot la força” de la manifestació de rebuig a la violència policial del 3 d’octubre.

El president ha explicat que ha vist Rovira “molt tranquil·la, contenta i molt forta”. La líder republicana, acusada de rebel·lió, és a Ginebra des de finals de març



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona