Política

Turquia augmenta la seva pressió sobre l’Aràbia Saudita i registra la residència del cònsol

El cònsol, Mohamed Otaibi, va abandonar ahir Istanbul i va tornar al seu país

El secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, ha viatjat a Ankara després d’una jornada d’entrevistes amb dirigents saudites

La policia turca ha registrat aquest dimecres la residència del cònsol general d’Aràbia Saudita a Istanbul i va intensificar així la seva pressió sobre el país àrab en un intent d’esclarir la desaparició des de fa dues setmanes del periodista dissident Jamal Khashoggi.

Aquest és el segon registre en una instal·lació diplomàtica saudita després de la visita d’aquest dilluns d’agents turcs a la seu del consolat saudita, situat a només 200 metres de la residència oficial del cònsol.

Els agents turcs han arribat al complex residencial al voltant de les 14.00 GMT d’avui, i aquesta vegada, a diferència d’ahir, dimarts, han estat rebuts per una delegació saudita que els han permès accedir a l’interior, segons ha informat la cadena turca NTV. Ahir a la tarda, els experts turcs van arribar a la residència consular però no van poder accedir-hi perquè no estava presentl’equip saudita de coordinació.

El ministre d’Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu, ha explicat a la cadena TRT que el motiu adduït per Riad era que la família del cònsol es trobava a l’interior de la residència. El cònsol, Mohamed Otaibi, va abandonar ahir Istanbul i va tornar al seu país, una decisió que segons Ankara no es deu a cap mesura diplomàtica de part turca. No obstant això, Cavusoglu va recalcar que l’actitud d’Otaibi durant el registre del consolat no havia estat del grat de l’equip turc.

Per la seva banda, el cap de la diplomàcia nord-americana, Mike Pompeo, ha arribat a Ankara, on s’ha entrevistat amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i després amb Çavusoglu, abans de partir de nou.

Pompeo, ha destacat que confia que les autoritats saudites investiguin el cas, després d’una jornada d’entrevistes ahir dimarts amb alts càrrecs saudites i moments abans de viatjar a Turquia. “Van assumir el compromís d’exigir responsabilitats a qualsevol que estigui connectat amb qualsevol delicte que pugui trobar-se, sigui un superior o un funcionari”, ha explicat.

Mentrestant, el diari turc Yeni Safak ha afirmat posseir enregistraments de veu que demostrarien que Khashoggi va ser decapitat en el consolat després de ser torturat. Reprodueix fins i tot un suposat diàleg entre el cònsol saudita i una delegació arribada d’Aràbia Saudita, en la qual el diplomàtic objecta que una execució de Khashoggi dins de la legació “li portaria problemes”, i al qual se l’indica que calli si vol “seguir amb vida” en tornar al seu país. Tant Çavusoglu com Soylu es van negar avui a avaluar aquestes versions i altres apareguts en la premsa turca i internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona