Política

‘Brexit’ en temps afegit

Brussel·les i Londres arriben a la data clau encallats i May estaria disposada a allargar el període transitori

Tajani destaca l’actitud “més positiva” de la ‘premier’ britànica en la reunió amb els Vint-i-set

La saga del Brexit entra en el temps de pròrroga. La Unió Europea estira al màxim els terminis per pactar el divorci amb el Regne Unit, centre d’atenció ahir a la trobada nocturna habitual dels caps d’estat i de govern del bloc europeu abans de la cimera d’avui. I no podia ser d’una altra manera. Fa mesos que es deia que aquest seria el “moment de la veritat” en les converses de separació, però Londres i Brussel·les arriben a la data clau sense haver desencallat els grans obstacles: frontera irlandesa i la relació comercial. Tot i arrossegar aquests esculls des de fa més d’un any ara opten per intentar resoldre l’embolic en l’últim minut.

“No som on volíem ser a l’octubre”, reconeixen fonts europees que no descarten allargar el termini fins al desembre per arribar a un acord després que diumenge passat les negociacions quedessin paralitzades. Està previst que el Regne Unit surti de la UE el 29 de març del 2019, però si hi ha un pacte, hauria de ser ratificat per les corresponents cambres legislatives a banda i banda del canal de la Mànega.

De moment, tant Londres com Brussel·les van expressar ahir la seva esperança de tancar un acord “en els pròxims dies o setmanes”. Intentant calmar els ànims, el cap negociador de la UE, Michel Barnier, va reconèixer que caldrà “molt més temps” per concloure el pacte de retirada. “Continuarem la feina amb calma i paciència”, va dir. Segons fonts europees, May es va mostrar disposada a valorar una extensió del període transitori. En principi, aquest estava previst que durés 21 mesos, però el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha admès que l’Eurocambra podria considerar una transició de tres anys.

Duresa de Macron

Ara bé, en els últims dies les cancelleries europees han augmentat la pressió als britànics perquè aportin noves idees que evitin un trencament abrupte de la relació. El president francès continua jugant el paper de policia dur en aquestes negociacions i ahir afegia pressió a May. Emmanuel Macron va avisar a la seva arribada al Consell Europeu que hi ha “urgència” per un pacte i que ell assistia a la reunió amb “exigències”. “Veiem voluntat col·lectiva d’avançar, però no som aquí encara i és ara quan cal decidir”, va dir.

Amb aquest panorama de tensió, la primera ministra britànica, Theresa May, es va reunir al vespre amb els seus homòlegs europeus per posar-los al dia de la seva visió del Brexit. Abans d’entrar a una sala amb cares impacients a l’espera que ella mogui fitxa, la líder britànica es va mostrar positiva. Així, va assegurar que espera que arribin a un acord sobre la qüestió de la frontera irlandesa “en els propers dies o setmanes”. “L’acord és assolible i crec que aquest és el moment d’aconseguir-ho.” Tanmateix no va avançar si aportaria alguna oferta nova o no a la reunió per superar les discrepàncies. Segons Tajani, que també va ser present a la reunió amb May, que va durar aproximadament una hora, la primera ministra britànica no va proposar cap “element substantiu” nou a la trobada d’alt nivell. Tanmateix, l’italià sí que va destacar que l’actitud corporal de May va ser “més positiva que en el passat”.

Amb un ambient cada cop més hostil al Regne Unit, tant per part de l’oposició com del seu mateix partit, May s’enfronta a un carreró sense sortida si vol mantenir-se fidel als seus principis –integritat territorial i llibertat per fer nous acords comercials– i arribar a un acord. D’una banda, el govern britànic vol evitar la frontera dura a Irlanda del Nord però, alhora, mantenir aquest territori en les mateixes condicions que la resta del Regne Unit. Per contra, Brussel·les insisteix que, si Londres no aporta una idea “viable” perquè no hi hagi controls fronterers, almenys en aquesta part de l’illa irlandesa, s’ha de quedar dins el mercat únic i la unió duanera europees. I aquí entra la segona línia vermella de May: les relacions comercials. Els britànics aspiren a fer nous acords de comerç fora de la UE.

La inseguretat sobre la capacitat de May de cedir a últim moment ha fet accelerar els preparatius del bloc europeu per a un escenari de “manca d’acord”. De fet, a la reunió d’ahir la Comissió Europea va informar els líders sobre els plans per mitigar l’impacte d’un possible divorci sense papers pel mig. Fonts europees insisteixen que si això passés “no seria tan dramàtic com per al Regne Unit però també afectaria” la Unió Europea.

Necessitem molt més temps, i continuarem treballant amb calma i paciència
Michel Barnier
negociador de la ue per al ‘brexit’

El PP europeu, dividit per Orbán

La gran família política democratacristiana de la Unió Europea veu amenaçada la seva tradicional unitat per la deriva autoritària del líder hongarès Viktor Orbán. En la reunió del grup d’ahir un dels dos polítics que aspiren a ser candidats del Partit Popular Europeu (PPE) per a la presidència de la Comissió Europea, l’exprimer ministre finès Alexander Stubb, va proposar “congelar l’afiliació de Fidez”, el partit d’Orbán, fins que es resolgui el procediment sancionador iniciat per l’Eurocambra. “Si respectes els valors del PPE et quedes, si no, te’n vas”, va sentenciar. Per contra, el seu rival, el bavarès de la CSU Manfred Webber, no va voler anar tan lluny i va apostar per continuar dialogant amb l’hongarès. Mentre que els membres nòrdics del PPE són més proclius a expulsar Orbán, els conservadors de l’est no volen ser taxatius. Davant d’aquesta divisió, el president hongarès es va mostrar confiat ahir que continuarà formant part d’aquesta família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona