Política

Proeuropeus i ‘brexiters tories’ s’uneixen per donar un ultimàtum a May

El grup parlamentari l’ha citat dimecres sota amenaça d’impulsar una moció de confiança

Volen que doni explicacions sobre les concessions fetes a la UE

Els dos bàndols confrontats pel Brexit dins del Partit Conservador s’han posat d’acord per primer cop per donar un ultimàtum a la seva líder, Theresa May. Tant brexiters com proeuropeus l’han citat dimecres que ve perquè els doni explicacions sobre les concessions que ha fet en les negociacions amb la Unió Europea (UE). L’amenacen de tirar endavant una moció de confiança per a la qual caldria només la signatura de 48 dels 315 diputats que té ara mateix el Partit Conservador. Asseguren que superen aquest nombre.

L’han citat al Comitè 1922, que és la comissió dins del grup parlamentari conservador que aplega tots els diputats del partit que no tenen cartera. Des de fa vuit anys, es va decidir invitar-hi també els ministres. Es reuneixen un cop per setmana mentre hi ha sessions a Westminster.

El malestar dins del Partit Conservador s’ha incrementat després que la setmana passada, en la cimera europea de Brussel·les, la primera ministra proposés a la UE allargar el període de transició (actualment de 21 mesos) després que es faci efectiu el Brexit (el 29 de març del 2019) per desbloquejar les converses després que la UE rebutgés el seu pla.

El principal problema és la frontera a Irlanda del Nord. May havia ofert que el Regne Unit es quedés dins de la unió duanera de manera temporal mentre durés el període de transició, però la UE li va exigir una doble garantia. Primer, que si durant la transició no troben una solució tecnològica per evitar la frontera, aleshores la regió britànica d’Irlanda del Nord es quedaria dins de la unió duanera. I segon, que la permanència en la unió duanera fos indefinida.

May va fer una contraoferta i va oferir ampliar la transició, provocant l’enuig tant de proeuropeus com de brexiters. El ministre del Brexit, Dominic Raab, va reconèixer ahir que els parlamentaris del seu partit estan nerviosos, però els va demanar que mantinguessin el cap fred: “Ara és hora de jugar per l’equip.” I va afegir: “Estem en l’etapa final de les negociacions; crec que és comprensible que hi hagi nervis a tots dos bàndols, però hem de mantenir el cap fred perquè el final és a prop i estem a punt d’aconseguir un bon acord, el premi que volem, un gran pacte amb la UE. Cal esperar, perquè després ningú no tindrà cap dubte.”

Pel que fa a les concessions a la UE, va assegurar que o bé acceptaran un pla de contingència (seguir de manera temporal en la unió duanera) o bé ampliar el període de transició, però no totes dues a la vegada. “Irlanda del Nord no pot ser separada de la resta del Regne Unit, ni amb duanes ni amb termes reguladors, i no podem permetre la situació en què ens quedem clavats en uns llimbs indefinits”, va advertir.

Dissabte, unes 700.000 persones van sortir als carrers de Londres per demanar un segon referèndum del Brexit. Tot i que May sempre l’ha descartat, ahir el Sunday Times, citant fonts de funcionaris dins del govern, revelava que s’estan preparant per a l’opció de demanar una altra consulta.

LES FRASES

Estem en l’etapa final de les negociacions; crec que és comprensible que hi hagi nervis a tots dos bàndols
Estem a punt d’aconseguir un bon acord, el premi que volem, un gran pacte amb la UE
Dominic Raab
ministre britànic del ‘Brexit’


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona