Política

En directe

Sánchez afirma que el seu govern ha recorregut la reprovació del Parlament al rei “per pur convenciment”

El primer ministre espanyol justifica s’han vist obligats a actuar perquè la iniciativa parlamentària perquè “qüestiona de manera indirecta l’ordre constitucional”

Seguiu en directe el ple del Senat a El Punt Avui digital

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimarts que el seu executiu ha portat la reprovació del Parlament al rei Felip VI al Tribunal Constitucional (TC) “per pur convenciment”. En una resposta parlamentària durant la sessió de control al Senat, ha reafirmat que el seu executiu “compleix i fa complir la llei” i ha avisat que actuarà “com en el passat” si a Catalunya no s’acata la Constitució.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en resposta a la intervenció del senador d’ERC Joaquim Ayats, que ha preguntat si va presentar el recurs contra la resolució del Parlament per iniciativa pròpia o a instàncies de la Casa Reial, seguint instruccions d’un monarca que va “menysprear” el poble de Catalunya, que va trucar empreses perquè marxessin i que va legitimar l’acció repressiva del govern espanyol amb “zero empatia”.

El primer ministre espanyol ha justificat que s’ha vist “obligat a actuar” contra una resolució que en qüestionar el rei, “qüestiona de manera indirecta l’ordre constitucional d’aquest país”, que és “una monarquia parlamentària”, ha recordat. Per tot plegat, ha subratllat que el seu govern ha presentat el recurs “per pur convenciment”.

Sánchez ha defensat que el seu govern es limita a “complir i fer complir la llei” i ha demanat que “aquesta voluntat de complir i fer complir la llei imperi” a altres administracions, com el govern de la Generalitat.

Sánchez ha assenyalat als partits independentistes que “el que no poden fer és atacar la institucions de l’Estat” i els ha instat a “buscar camins de solució” que passin pel compliment a la legalitat i tinguin lloc en el marc de l’autogovern.

“En el camí de la reforma i el reforçament de l’autogovern ens hi podem trobar, però no en el del trencament unilateral de la legalitat ni en cap tipus de votació que superi l’ordenament constitucional”, ha avisat el líder socialista.

Sánchez ha afirmat que a Catalunya “no hi ha una majoria social a favor de la independència” i ha demana als partits independentistes que ho “assumeixin”. Segons ell, Catalunya no necessita continuar pedalant a la roda frustrant d’un debat que no és majoritari. “Plantegen debats artificials com el de la reprovació al cap d’Estat que qüestiona de manera indirecta l’ordre constitucional d’aquest país i per això el govern d’Espanya es veu obligat a actuar per defensar l’ordre constitucional d’aquest país, que és una monarquia parlamentària”, ha reblat.

Seguiu el ple en directe a El Punt Avui digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona