Política

Sánchez es referma en el recurs a la reprovació del rei

Assegura que el govern espanyol impugnarà la proposta de resolució al TC per “pur convenciment”

Censura que el text del Parlament, de manera indirecta, “qüestiona l’ordre constitucional”

Per “pur convenciment”. Així portarà el govern espanyol la reprovació del Parlament al rei Felip VI al Tribunal Constitucional. Ho assegurava el president de l’executiu estatal, Pedro Sánchez, en la sessió de control del Senat on alertava el govern i la cambra catalana que actuarà “com en el passat” si les institucions catalanes incompleixen “de nou” la Constitució. No va anar més enllà, però. La resolució aprovada al Parlament l’11 d’octubre en què, a més de reprovar el rei, s’aposta per “l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia” no té cabuda a la carta magna, a parer de Sánchez, atès que “qüestiona de manera indirecta l’ordre constitucional espanyol”, que és “una monarquia parlamentària”.

El text, promogut pels comuns, va rebre en la censura a la monarquia el suport de JxCat i ERC i l’abstenció de la CUP. Es tracta d’una proposta de resolució de fort nivell polític, però sense efectes jurídics motiu pel qual, tot i haver anunciat des del primer moment que la recorreria en contra al Tribunal Constitucional, el govern espanyol va demanar divendres passat un informe al Consell d’Estat previ a la impugnació, encara no registrada. Sánchez va defensar que el recurs s’ha de fer efectiu perquè “el que no es pot fer és atacar la institucions de l’Estat”. El president de l’executiu estatal va instar les forces independentistes a “buscar camins de solució” que es basin en el compliment de la legalitat i que tinguin lloc en el marc de l’autogovern.

Sánchez responia a la intervenció del senador d’ERC Joaquim Ayats, que li va demanar si el recurs s’impulsa per instruccions d’un monarca que va “menysprear” el poble de Catalunya, que va trucar a empreses perquè marxessin i que va legitimar l’acció repressiva del govern espanyol amb “zero empatia”. “Els catalans no tenim rei perquè hem decidit que no volem ser súbdits” d’un monarca “que mai hem votat”, va etzibar Ayats a Sánchez.

LA FRASE

Qüestiona l’ordre constitucional i per això el govern d’Espanya es veu obligat a actuar
Pedro Sánchez
president del govern espanyol

Oberta la porta a eliminar delictes contra la corona

El Congrés va fer ahir el primer pas per eliminar del Codi Penal els delictes contra els sentiments religiosos, la corona, els ultratges a símbols, les injúries al govern o als jutges, l’enaltiment del terrorisme i els delictes d’odi. La proposició de llei de Podem, que aposta per esborrar tots aquests delictes, va tenir el suport del Grup Socialista, ERC, el PDeCAT, el PNB i Compromís. Els vots dels socialistes van ser fonamentals per permetre que la iniciativa dels de Pablo Iglesias es pugui, almenys, debatre.

La proposició, que inicia un llarg camí parlamentari, planteja l’eliminació d’aquests articles, però els grups ja van anunciar que l’esmenarien. Les al·legacions podrien comportar la modificació del redactat inicial i que alguns articles acabin sent canviats en comptes d’eliminats.

Des de Podem, el diputat Alberto Garzón va defensar-la com una iniciativa per “protegir la llibertat d’expressió”. Garzón va criticar que són delictes “obsolets” que provenen de la dictadura i provoquen “situacions ridícules”, com ara el cas de l’actor Willy Toledo o de Valtònyc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona