Política

en directe

parlament de catalunya

Ernest Maragall: “La mediació internacional pel referèndum de Catalunya és essencial”

El Punt Avui Televisió entrevista el conseller d’Acció Exteriors de la Generalitat

  • VÍDEO: Entrevista al conseller Acció Exterior, Ernest Maragall. ...

El conseller d’Acció Exterior de la Generalitat, Ernest Maragall, afirma en una entrevista a El Punt Avui Televisió que la mediació internacional és imprescindible per a poder exercir el dret d’autodeterminació a Catalunya. Maragall amplia d’aquesta manera les declaracions fetes recentment a la cadena de televisió BBC i aclareix que està en perfecte sintonia amb el president Quim Torra. Aquestes són algunes de les reflexions de l’entrevista conduïda pel director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo.

Confusió

“L’entrevista amb la BBC va ser feta abans de la conferència del president Torra. Aquesta és la primera confusió. Cal distingir, pel que fa al moment de la verificació democràtica a la qual aspirem, primer haurem de guanyar amb claredat amb una majoria d’almenys el cinquanta per cent. És el resultat que ens exigim a nosaltres mateixos. La qüestió de la mediació és prèvia i essencial. Per arribar a la verificació ha d’haver-hi un procés de diàleg i de mediació. Coincideixo plenament amb el president Torra i insisteixo que les meves declaracions a la BBC van ser prèvies a la seva conferència.”

Diàleg

“L’Estat no està pel diàleg, no es pot avençar en aquesta direcció. Si l’Estat si avé, per voluntat o per pressió, podrem seure per determinar les regles del joc necessàries per a convocar el referèndum.”

Ser més

“Cal prioritzar el fet de ser més i això ho fem tots, inclòs el president Torra. Si repassem les seves declaracions veurem que la sintonia és plena.Es tracta d’una autoexigència democràtica. Quant a la diferència de posicions sobre com hi arribem, sí que hi pot haver-hi matisos i accents. En això estem.”

Cap renúncia

“Hem de ser conscients de la importància que va tenir l’1-Octubre com a evidència de la voluntat majoritària del país. Però és obvi que des del punt de vista de la nostra capacitat de convertir aquella voluntat en un reconeixement cal insistir en aquest camí. I en això també estem d’acord. No hem de renunciar a res ni fer ni un mil·límetre enrere.”

Debat

“Si ara es fes un referèndum estic convençut que el sí podria guanyar. Si hi hagués un debat seriós a partir de la hipotètica, i avui per avui inimaginable perspectiva d’un referèndum en dos mesos, caldria un debat de fons. Un debat sobre les dificultats i les oportunitats que ofereix la independència. Tan de bo poguéssim tenir-lo, aquest debat.”

Pressió judicial

“Hi han discrepàncies sobre una qüestió important: sobre com defensem els interessos dels nostres polítics. Tenim una pressió de la justícia espanyola i un atac als nostres drets. Per resistir aquest atac, que hi hagi matisos em sembla que és quasi natural. Hem de ser capaços de trobar-hi una sortida i mentrestant cal que el govern actuï, com està fent avui mateix”.

Ultimàtum

“Podem fer batalles semàntiques sobre les paraules. El president Torra mai va emprar la paraula ultimàtum. Va deixar clar que hi ha una urgència amb una situació de presó insuportable. Si volen acords cal que hi hagi un avenç en les llibertats i en el referèndum acordat. Això és el que expressa el president ben legítimament. Posar-hi dates sempre té aquesta imatge d’exigència. No hem de regalar res, tampoc una data”.

Claredat

“El president de Torra i alguns de nosaltres podríem anar més enllà amb la claredat. Hem de completar el procés de definició d’una estratègia compartida que és responsabilitat de tots, no d’una persona sola. No podem adjudicar-li tota la responsabilitat al president Torra.”

Borrell

“No és fàcil tenir-hi una relació formal, que és la que tocaria. No avencem en el diàleg per a l’acord democràtic cap a un referèndum i les relacions són particularment difícils amb la representació diplomàtica espanyola, que tracta de frenar-nos. Això arriba a uns nivells de ridícul grans. És inacceptable en termes de respecte dels mateixos valors europeus”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia