Política

FRANCESC HOMS

ADVOCAT, EXCONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA I EXPORTAVEU DEL GOVERN

“L’Estat és una biga corcada de dalt a baix”

“Si necessita anar perseguint la gent per continuar sent Estat, vol dir que se sent molt poc capaç de convèncer”

“Els únics que practiquen la violència desproporcionada, i ho demostrarem en el judici i ho explicarem a fora, hi hagi senyal de televisió o no, són ells”

De polític a advocat de l’1-O
Nascut el 5 de setembre a Vic el 1969, va començar a militar l’any 1993 a CDC, va ser membre de la seva executiva nacional, ponent de l’Estatut del 2006 i va entrar al Parlament com a diputat el 2003, va repetir el 2006 i el 2010, quan va ser nomenat portaveu del govern i, dos anys després, conseller de la Presidència. El 2015 va encapçalar la candidatura de Democràcia i Llibertat per la circumscripció de Barcelona al Congrés dels Diputats. El març del 2017 el Suprem el va inhabilitar un any i un mes per la consulta del 9-N, ara està en judici al Tribunal de Comptes i forma part dels advocats dels acusats pel referèndum de l’1 d’octubre.
És clamorós, és la fallida d’un sistema; la impossibilitat de donar respostes als temps canviants
No deixarem de ser demòcrates, dialogants i proposadors de solucions
Acusar els presos de tenir privilegis no és només de perdedors sinó de covards i una temeritat

L’exportaveu i exconseller del govern va explicar ahir en una entrevista a El Punt Avui TV com ha afrontat la inhabilitació del Tribunal Suprem, què n’espera, del judici de l Tribunal de Comptes per un delicte de malversació pel 9-N del 2014, i del de l’1-O com a integrant de l’equip d’advocats defensors.

Vostè va ser condemnat pel 9-N a un any i un mes d’inhabilitació que ja deu haver complert...
Sí, ja l’he complert; però, com recordaran, la condemna va suposar perdre la condició de diputat al Congrés i evidentment això no s’ha restituït i, de fet, no es pot restituir d’acord amb les lleis espanyoles. Ho dic per allò de la llei, que diuen alguns. L’argumentari que tenen és el mateix que hi havia a l’època de Franco. Després si la llei és justa els importa ben poc.
Enyora la política?
No sé si la paraula és enyorar, però en tinc molt bon record. De fet, no me n’he desenganxat del tot. Ara faig política fent la meva feina.
Del 9-N, quin record en té?
Crec que va ser el primer acte de determinació d’aquest país.
Sense el 9-N no hi hauria hagut 1-O probablement...
És evident que és una cadena de coses que van passant i que són acumulatives i que no s’explica sense l’anterior, i en sentit positiu. Hi ha hagut altres episodis en la nostra història en sentit negatiu com ara la sentència contra l’Estatut. En aquell cas vam fer una reacció de rèplica, de rebuig.
Al Suprem en cap moment apareix el tema de la malversació i el condemnen per això.
La malversació hi és, i cau. I això encara fa més contradictori el que fa després el Tribunal de Comptes. El que no té gaire sentit és que amb regles diferents busquin el mateix resultat.
El Tribunal de Comptes els demana, a més, els 5,2 milions de responsabilitat a vostè, a Mas, a Ortega, a Rigau, a Vilajoana... Se’ls ha jutjat dos cops pel mateix?
Des d’un punt de vista material, sense cap mena de dubte. Quan vam anar a declarar al judici exprés, mai vist al Tribunal de Comptes, l’argumentari era el mateix i vaig agafar les notes de la declaració al Suprem. Els que ho plantegen saben que la raó és que la nostra condemna pel 9-N els va semblar poca cosa i, per tant, l’últim recurs que els quedava era el Tribunal de Comptes. L’han utilitzat per veure si podien fer una reprimenda.
És l’Estat el que engega la segona tanda...
De fet, l’encarreguen a una associació que es diu Catalans per la Constitució, que l’acabaven de registrar dos dies abans per fer aquesta demanda. De tota manera, penso que tot això és el seu problema. Si l’Estat espanyol necessita anar perseguint la gent per continuar sent Estat, vol dir que se sent molt poc capaç de convèncer. I si s’ha de constituir una associació per demandar la gent, vol dir que tenen molt pocs arguments.
També és el seu problema.
Sí, però és conjuntural i ho situo en el terreny de l’actitud de servei.
S’han sentit sols en algun moment?
No, tinc la convicció que el suport hi és s’expressi més o menys. Els veig més sols a ells agafant-se a unes idees que han quedat antigues, amb una lògica de reacció d’imposar i castigar... A mitjà i llarg termini el vent el tenim molt a favor.
Del Tribunal de Comptes, quan en sabrem alguna cosa, hi ha alguna previsió?
Primer hi haurà un pronunciament de qui ens jutja, que és una senyora que es diu Margarita Mariscal de Gante i que va ser ministra d’Aznar, després podrem recórrer en apel·lació al mateix tribunal, que hauran de resoldre tres membres que no siguin aquesta senyora i, finalment, anirà al Tribunal Suprem. Serien dos o tres anys, però com que tot és excepcional, diria que serà abans.
“Si pel 9-N hi ha sentències condemnatòries, això serà la fi de l’Estat espanyol”, això ho va dir vostè... Es va fer l’1-O, hi ha gent a l’exili i a la presó i l’Estat espanyol sembla viu.
A la foto fixa d’avui és viu i no se l’ha de desconsiderar perquè té capacitat de fer mal, però és la seva fi en termes històrics. Si un projecte col·lectiu, un estat, ha de recórrer al dret penal contra una gent que han comès el delicte de fer política, de posar urnes i de fer-ho pacíficament, aquest estat està mort. Al segle XXI no hi ha cap projecte que pugui convèncer per imposició, aquest és el gran canvi que s’està produint al món. I a l’Estat espanyol fa aigües tota la seva cultura i on ho projecta més és en el tema de Catalunya, que no entenen, i reaccionen com un pare autoritari.
Amb Pedro Sánchez té esperances de canvi?
En el terreny conjuntural, aquest canvi s’ha d’explorar. Ara, soc molt escèptic. Fa deu anys que vam negociar l’Estatut amb els socialistes, que ho van prometre tot, amb aquell “Apoyaré lo que apruebe el Parlament de Catalunya” i després, res. Hem de tenir prudència perquè mai han complert. L’Estat espanyol està en fallida, i no només es veu en el tema Catalunya, sinó en el tema del Tribunal Suprem i les hipoteques i els bancs. És clamorós, és la fallida d’un sistema. La impossibilitat de donar respostes als temps canviants. A Catalunya estem assajant maneres noves per a temps nous.
Van dir un ‘mentrestant’ de 18 mesos i va per molt més llarg.
No tinc cap indici que d’aquí a Nadal siguem independents, però no penso que sigui una cosa de gaires anys. Hi ha coses que es van ensorrant. La carcassa aguanta molt i impressiona, però està corcada per dins. És com el símil d’una biga de fusta cordada, tu la veus i no passa res i un dia baixa de cop.
No sembla que sigui fàcil la feina de garantir un judici just.
És que no ho és. Ja vam començar ara farà un any… On s’és vist una denúncia en aquest cas una querella de la fiscalia, tramitada al moment, que se’ns comunica un 1 de novembre, que era un festiu; no hi va haver temps ni de llegir exactament de què se’ns acusava, de preparar mínimament la defensa i ja es va entrar a la presó. Gairebé va ser una detenció, més que un procediment d’empresonament.
Interpreta que els obstacles que els posen a l’hora de tenir informació, com unes carpetes que no s’obrien, són traves?
Sí, sí. Volen fer veure que fan un judici posant-hi tots els ingredients i donant-li versemblança de cosa jutjada. Estan en aquella normalitat, sap?, de l’època victoriana, aquí no passa res…, tot és normal… “el procedimiento”. Però hi ha una aparença molt forta que permet a determinat tipus de gent veure la biga. I incompleixen contínuament les seves pròpies normes. I després hi ha una altra part, de més mal dir, més subjectiva, que és que a sobre són maldestres. Tenen mala intenció i a sobre són maldestres. Quan dic maldestres vull dir que, jo he vist amb els meus ulls on hi ha les caixes, 50.000 folis de la causa, i dius “això és el Suprem?”. És la cosa més desordenada que he vist a la vida.
Per què hi ha tot aquest cúmul d’endarreriments del judici?
Vam declarar, van habilitar tot el mes d’agost i penses que aquesta gent treballarà si van habilitar tot el mes d’agost, però no, van marxar de vacances del dia 1 al 31. Ells tenien el propòsit d’avançar feina el mes d’agost, però no van deixar de fer vacances. Ja ho dic, hi ha coses que són de mala intenció i hi ha coses que són simplement de ser maldestre.
Confia que sigui un judici televisat? Que hi hagi senyal?
Han estat sempre públics els judicis. Si tinguessin la mala pensada de, per primera vegada, no donar senyal, ens espavilarem igual nosaltres.
Creu que hi ha alguna possibilitat de moviment abans del judici de l’1-O?
Crec que ells estan ficats en un embolic, sap? Nosaltres hem de demanar sempre la llibertat i l’absolució. Nosaltres tenim una posició de molt bon defensar i són ells els que ens acusen de rebel·lió o de sedició, que per al cas és el mateix, i que ens imputen una violència que no s’ha produït. Hi ha més aldarulls en la celebració d’una final d’un esdeveniment esportiu o més desordres públics, que el que va passar el 20 de setembre o l’1 d’octubre. Els únics que practiquen la violència desproporcionada, i ho demostrarem en el judici i ho explicarem a fora, hi hagi senyal de televisió o no, són ells. Ignoren el mandat judicial i no compleixen la Constitució que diuen defensar. Ho farem amb el Codi Penal i la seva jurisprudència a la mà.
Compleixen i compliran un any a la presó amb una condemna prèvia de llibertat...
Aquí hi ha hagut molta mà del discurs del rei del 3 d’octubre. Hi ha un corrent d’autoritarisme, de no comprendre el món en el qual vivim, la globalització, les identitats, la dinàmica dels pobles i la democràcia. I reaccionen iradament amb un: “A la cárcel!”.
S’han d’anar llançant idees perquè en algun moment el govern espanyol ordeni algun canvi?
Jo aquí aplico un principi de bondat. Si es llancen idees és igual. Nosaltres no deixarem de ser demòcrates, dialogants, proposadors d’iniciatives i solucions perquè els altres no ho són. El que no farem és comportar-nos com ells. Si jo crec que ells són aquells de la biga corcada, el que no faré és posar-me a fer de biga perquè em corquin a mi també.
Visita els presos sovint?
Sí, molt. Hi ha una dimensió del fet d’estar a la presó que et condiciona la teva vida. Perdre la llibertat no és una broma, però quan tu tens l’oportunitat de poder racionalitzat i analitzar la situació que tens ells saben per què estan allà i tenen la consciència molt tranquil·la. Se senten molt acompanyats i estan molt determinats, convençuts que aquest preu que els toca pagar és conjuntural a la solució estructural de posar en evidència que aquesta biga que és l’Estat espanyol està corcada de dalt a baix. I acusar-los de tenir privilegis no és només de perdedors sinó de covards i una temeritat. I que siguin conscients que estan posant en risc la seva situació personal. I els que ho han denunciat al Parlament poden anar a Lledoners a veure quins privilegis tenen i parlar amb altres presos.
Hem vist discrepàncies entre JxCat i ERC per la providència del jutge Llarena i en altres qüestions de fons. Què està passant?
Doncs que l’independentisme ha de treballar amb una cúpula molt limitada o escapçada. I això dificulta les coses. Hi ha discussions que podrien ser menys intenses i no tan evidents i que s’haurien de resoldre d’una manera diferent. Això ara i abans, i jo també en vaig ser protagonista. L’essencial és que la unitat de l’independentisme continuï sent productiva. Jo ho dic clarament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia