Política

Jaume Torramadé es retirarà de la política l’any vinent

Va entrar el 1995 a l’Ajuntament de Salt, municipi d’on ha estat alcalde 12 anys

Va ser president de la Diputació de Girona entre el 2011 i el 2013 i havia estat un històric d’UDC a la demarcació

“Sempre m’ha agradat la política local: és la que he exercit al llarg de la meva trajectòria i és la que continuaré fent, però des de l’àmbit civil.” Amb la dialèctica àgil i clara que el caracteritza, Jaume Torramadé, un dels noms històrics i reconeguts de la política de Salt i de les comarques gironines, avança que no concorrerà a les eleccions locals de l’any vinent. A títol personal admet que significa “una decisió difícil de prendre” i que, a la pràctica, representarà la seva retirada del món polític. Un pensament, però, que ja va valorar després dels últims comicis municipals. CiU, amb ell al capdavant, va ser el 2015 el partit amb més vots i regidors a Salt (en va obtenir un més que ERC), si bé un pacte d’esquerres el va desbancar del govern. “Aquests darrers anys m’ha costat fer oposició. El que m’agrada és tirar endavant coses, és el que sé fer. Des de CiU, però, ens vam comprometre amb els veïns de Salt amb un programa concret i per quatre anys. I res m’ha fet canviar aquest compromís. Ho he demostrat i hi he estat”, subratlla.

Quan el 2019 acabi el mandat actual, farà 24 anys que Torramadé va iniciar la seva tasca al consistori saltenc. Hi va entrar com a regidor el 1995, anant de número 5 de la llista de CiU, liderada per Baldomer Gudayol (en aquelles eleccions va sortir reescollit alcalde l’exsocialista Xavier Corominas).

Torramadé va encapçalar la candidatura de CiU en tots els comicis següents. De les cinc eleccions a què ha concorregut com a alcaldable, la seva llista ha estat la més votada en quatre de les ocasions. Només va perdre el 2007, quan els resultats van ser frec a frec amb el PSC, que va guanyar per 176 vots.

Amb tot, Torramadé ha estat alcalde de Salt dotze anys. Va enllaçar primer dos mandats seguits com a batlle –del 1999 al 2003 i del 2003 al 2007. Del 2007 al 2011 va exercir com a regidor i portaveu del principal grup a l’oposició, i va tornar a ser alcalde del 2011 al 2015. I, aquest actual mandat, és regidor en l’oposició, ja que des de l’última cita a les urnes hi ha a Salt un govern en minoria d’ERC i IpS-CUP (els resultats van ser novament molt ajustats: ERC va obtenir 1.732 vots i CiU, 1.861).

“La idea era governar aquests quatre anys. Crec que havíem fet coses en el mandat anterior i, per això, els veïns ens van tornar a donar la victòria”, indica. I, ja amb vista a la fi d’aquest mandat, el maig del 2019, creu que és el moment oportú per donar pas a altres persones: “Més que quan comences una cosa, és important saber quan l’has d’acabar.”

Més enllà de l’àmbit local

Torramadé va ser vicepresident primer de la Diputació de Girona del 2000 al 2007 i president de l’ens entre els anys 2011 i 2013. Home fort políticament i amb moltes possibilitats de projecció, la seva carrera es va veure afectada el 2012 per l’afer de l’encreuament de denúncies amb una exassessora d’Unió. Ella el va denunciar per presumptes tocaments i, el 2013, Torramadé va presentar la seva renúncia a la presidència de la Diputació. El judici es va celebrar el 2016, del qual Torramadé va sortir absolt.

Havia estat, a més, un històric d’Unió. Va deixar de militar a UDC el 2016, després de 21 anys. Un dels motius principals va ser la crisi que va escindir el partit en dos, i de la qual va néixer Demòcrates de Catalunya. Era de l’opinió que no s’havia d’haver arribat al trencament perquè separava les dues ànimes fundacionals d’UDC: el catalanisme i la lluita per la justícia social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona