Política

El Suprem envia a judici divuit líders independentistes

El tribunal no accepta tornar enrere la causa perquè es facin “unes 300 diligències” demanades per les defenses

La fiscalia, l’advocat de l’Estat i Vox tenen cinc dies per presentar els escrits d’acusació

El Tribunal Suprem manté el guió per dur a judici divuit dels 25 processats independentistes a mitjan gener que ve. Tal com estava previst, la sala que jutjarà els líders polítics i civils catalans va refusar ahir totes les peticions de les defenses, que demanaven tornar la causa a instrucció per practicar proves pendents, algunes refusades pel jutge Pablo Llarena. El president de la sala i ponent de la sentència, Manuel Marchena, en la resolució d’ahir, justificava la negativa tot assegurant que les defenses han sol·licitat ara “unes 300 diligències”, que si s’accepten produirien unes dilacions inacceptables, i més quan nou d’ells són en presó preventiva.

Per això la sala d’enjudiciament va confirmar la resolució de conclusió de sumari i va dictar l’obertura del judici oral; és a dir, que deixa a un pas de judici gran part del govern català que va declarar la independència el 27-O, la mesa del Parlament i els dos líders socials Jordi Cuixart, president d’Òmnium, i Jordi Sànchez, expresident de l’ANC i president del grup de JxCat.

Fet aquest tràmit, com és habitual, ara es dona un termini de cinc dies a les acusacions –la fiscalia, l’advocat de l’Estat i Vox– perquè presentin els seus escrits d’acusació, en els quals han de detallar les penes que se sol·liciten. Després serà el torn de les defenses, i finalment la sala tornarà a dictar una resolució en què ja sí enviarà a judici els processats.

En la resolució d’ahir es confirmaven els nou processats per rebel·lió, que ja compleixen un any en presó preventiva: l’exvicepresent Oriol Junqueras, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva, l’exconsellera de Treball i Famílies Dolors Bassa, l’exconseller d’Interior Quim Forn, l’exconseller de Presidència Jordi Turull i l’exconseller de Territori Josep Rull, a més de Cuixart i Sànchez. A banda, hi ha els consellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, acusats de malversació de fons i desobediència. I per desobediència, cinc membres la mesa del Parlament i l’exdiputada de la CUP Mireia Boya.

La rebel·lió, en qüestió

La polèmica sobre si es va cometre el delicte de rebel·lió es manté oberta i, fins i tot, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assegurava abans-d’ahir al Congrés que a Catalunya no hi va haver l’alçament violent i armat que requereix aquest delicte. Precisament, en la interlocutòria d’ahir, el president de la sala penal renya els advocats defensors, tot exposant que en l’actual fase de la causa “no es persegueix sotmetre la tasca de l’instructor a un segon filtre, que ja s’ha fet amb els recursos”, sinó de validar que el relat del processament encaixi en uns tipus penals. Per això Manuel Marchena manifesta que “els esforços de les defenses per exposar si hi va haver suficient o insuficient violència” no toca analitzar-ho ara sinó en el judici.

Marchena també precisa a les defenses que les proves, testimonis i pericials que han sol·licitat, les demanin en els escrits de defensa, i que seran aprovades “si no són diligències d’instrucció”. És a dir, potser no cauran en sac foradat. En la resolució d’ahir també s’informa que els magistrats Ana María Ferrer i Andrés Palomo conformaran la sala excepcional de set magistrats del Suprem –com en el cas de Francesc Homs, en no haver-hi segona instància per recórrer contra la sentència– amb: Manuel Marchena, Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo, Luciano Varela i Antonio del Moral.

7
magistrats del Suprem
formaran la sala d’enjudiciament, que es completa amb Ana Ferrer i Andrés Palomo.
5
dies
de termini tenen les acusacions per presentar les penes que demanen. S’esperen els escrits pel 2 de novembre.
25
processats
independentistes, dels quals divuit seran jutjats al gener. La resta són a l’exili i no se’ls reclama.

Cuixart vol l’expulsió de Vox perquè fa “campanya”

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha demanat al Tribunal Suprem que expulsi del procediment contra els independentistes el partit polític ultradretà Vox, ja que està usant la seva acusació popular “no en la cerca d’un interès general sinó com a escenari d’una campanya electoral” per a les properes eleccions.

En l’escrit, els penalistes Marina Roig i Àlex Solà exposen jurisprudència de l’Audiència de Barcelona i del Suprem en què en l’actual fase intermèdia del procés van expulsar acusacions populars, com va ser el govern de Cantàbria. Els advocats acusen els dirigents de Vox de motius “espuris” per seguir en la causa “contra els seus adversaris polítics”. Indiquen que en l’acte a Vistalegre van lluir aquesta acció penal, i que el seu programa recull “la negació del dret a l’autonomia de les nacionalitats i regions de l’Estat espanyol”, que defensa la Constitució.

D’altra banda, el magistrat del TSJC Carlos Ramos estudia la querella de Vox contra el president del Parlament per l’admissió de la tramitació sobre el vot delegat de l’expresident Puigdemont i altres diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona