Política

Bargalló demana fugir de l’immobilisme a l’escola

La comunitat educativa avala el model lingüístic presentat pel departament i opina que consolida la immersió

Ensenyament modificarà el decret d’admissió als centres educatius

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, va criticar ahir l’“immobilisme” com a fre per a una millora del sistema educatiu. El conseller va fer aquestes declaracions durant una jornada de reflexió del Consell Escolar de Catalunya i en el marc del debat que s’ha aixecat per la proposta de la conselleria de repensar el model lingüístic a les escoles. En la seva intervenció, el conseller va demanar aprofundir sobre quin és el model d’interculturalitat que es vol a les escoles.

També ahir Bargalló va anunciar que ben aviat s’aprovarà la modificació del decret d’admissions als centes educatius per lluitar contra la segregació escolar. El conseller vol que la legislatura actual sigui la legislatura “contra la segregació escolar’’ i per això incorporarà canvis per afavorir una millor equitat en el sistema educatiu com ara aquest nou decret d’admissions, la normativa que regula els punts de cada família per accedir a una plaça pública.

Durant la jornada de reflexió del Consell Escolar de Catalunya sobre la interculturalitat en el sistema educatiu, diversos centres educatius van presentar les seves experiències pedagògiques, totes vinculades a una de les idees clau del nou model lingüístic de l’escola catalana: que han de ser els centres, com fa temps que estan fent, els que elaborin el seu projecte lingüístic d’acord amb el tipus d’alumnat i el context sociocultural en què es troben. Més enllà de la polèmica que ha suscitat el document, hi ha prou consens en la comunitat educativa que el que cal, com de fet marca la LEC, és aconseguir que els alumnes siguin competents en català, castellà i anglès quan acabin l’ensenyament obligatori.

“No entenc la polèmica, perquè en cap cas el document posa en perill el català. Ningú posa en dubte que el català ha de ser la llengua vehicular”, subratlla la presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Francina Martí, per qui la línia que marca el model no és nova. “De fet fa anys que es treballa en aquesta direcció. Els mestres sabem que una llengua no es pot imposar, que se n’ha d’entendre el valor, la riquesa. El document reivindica el plurilingüisme, que l’escola ha anat assumint de manera molt natural per garantir l’acollida.”

En la mateixa línia es manifesta el pedagog i psicòleg Jaume Funes, que ahir va participar en les jornades. “Hi ha gent que torna a fer tempesta on no n’hi ha. La societat ha canviat molt en quaranta anys i del que es tracta és d’aconseguir que els nens que arriben sentin el català com una llengua seva.” Per Funes, en molts centres ja estan fent el que assenyala el document. “Ho fan per pur pragmatisme. La realitat dels nostres barris és molt diversa i els mestres eduquen d’acord amb aquesta realitat, perquè si la ignores crees conflicte”, diu Funes.

Jordi Pàmies, professor de pedagogia sistemàtica i social a la UAB, també ponent en la jornada, entén que “tot i que el català ha de ser l’element de cohesió”, ningú pot negar “que l’aprenentatge d’altres llengües, com l’àrab i el xinès, és sens dubte positiu”. El repte, en tot cas, serà la formació del professorat, com destaca també Enric Prats, professor de pedagogia de la Universitat de Barcelona i un dels experts que han dissenyat el programa per a la millora de la formació dels mestres.

En l’àmbit sindical, CCOO ha fet costat al document, mentre que el sindicat Ustec l’ha desacreditat perquè considera que s’ha fet sense tenir en compte l’opinió del col·lectiu professional.

Només l’immobilisme impedeix que el sistema educatiu millori
Josep Bargalló
Conseller d’ensenyament
És pur pragmatisme. La realitat dels barris és molt diversa i els mestres eduquen en funció de la realitat
Jaume Funes
pedagog i psicòleg
No és programàtic. Això vindrà després amb millor formació docent, menys ràtios i canvis normatius
Enric Prats
professor de pedagogia de la UB

Quatre instituts públics fan àrab dins l’horari lectiu

Quatre instituts públics que es caracteritzen per l’àmplia diversitat d’orígens del seu alumnat, i de manera especial pel nombre d’alumnes d’origen marroquí escolaritzats, han començat a oferir aquest any la llengua àrab com a matèria optativa dins l’horari lectiu. Aquesta actuació forma part d’un pla pilot que ha impulsat aquest any el Departament d’Ensenyament i que s’ha posat en marxa després d’haver ofert aquesta llengua com a modalitat extraescolar.

Aquests instituts són el Mont Perdut de Terrassa, el Baetulo de Badalona, el Pompeu Fabra de Martorell –que ahir va presentar la seva experiència en la jornada sobre interculturalitat del Consell Escolar de Catalunya– i el Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat. Fonts del Departament d’Ensenyament van confirmar ahir que aquesta acció s’emmarca dins del programa Llengua àrab i cultura marroquina, en què el departament participa des de l’any 2004. El pla pilot comença amb 50 alumnes, però en les classes d’àrab com a matèria extraescolar ja han participat des del 2004 un total de 24.844 alumnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona