Política

El Govern reserva al Consell per la República un rol “articulador de l’independentisme” que “interactuï” amb la Generalitat

La portaveu Elsa Artadi insisteix que l’òrgan serà de dret privat

Afegeix que no tindrà cap finançament públic

El Govern reserva al Consell per la República paper “d’articulador de l’independentisme” que “interactuï” amb la Generalitat. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Elsa Artadi, durant la roda de premsa d’aquest dimarts al migdia, posterior a la reunió del Consell Executiu. La també consellera de Presidència ha insistit que l’òrgan, que es presenta aquest tarda al Palau de la Generalitat, serà de dret privat i que, per tant, no tindrà cap finançament públic. Artadi ha deixat en mans dels impulsors del Consell per la República -l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín- els detalls de la seva estructura i funcionament.

Artadi ha afegit que el Consell per la República haurà d’interactuar amb les institucions -Govern i Parlament, així com l’administració local-, a més dels partits i les entitats, tot i remarcar que serà un “organisme a part”. En aquest sentit, la portaveu de l’executiu ha subratllat que l’òrgan que presidirà Puigdemont des de Bèlgica no entrarà als detalls del dia a dia, però sí que tindrà un “rol important” per l’articulació del moviment independentista. Així, Artadi ha dibuixat l’acció del sobiranisme en quatre potes: la institucional; les mobilitzacions i les entitats; el paper dels “presos polítics”, i per últim l’acció des de “l’exili”, des d’on actuarà el Consell per la República.

A més, la consellera de Presidència ha negat que la relació entre aquest òrgan i el Govern sigui “nul·la”, sinó que hi haurà “interacció”. En aquest sentit, Artadi ha subratllat que els impulsors del Consell per la República tindran “plena autonomia” com a “membres del Govern legítim”, i ha defensat que la seva presentació tingui lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat perquè simbolitza el “lligam institucional”. Així mateix, la portaveu ha afegit que el Consell per la República també serà un “instrument més” per ajudar de cara a la unitat de les forces independentistes.

Preguntada sobre els recels de la CUP de cara al nou organisme, Artadi s’ha limitat a demanar paciència als anticapitalistes: “Esperem a veure com camina [el Consell per la República]”, ha dit. En una línia semblant, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha demanat aquest matí que l’òrgan republicà sigui efectiu. A això, Artadi ha respost que ja “s’anirà veient” el grau d’efectivitat del Consell per a la República: “Abans de la seva presentació és difícil preveure com serà i com no serà, però és evident que tothom té la voluntat i el desig que sigui efectiu”, ha conclòs



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia