Política

Valtònyc demanda Espanya al Tribunal d’Estrasburg

El raper considera que l’Estat va “violar” el seu dret a la llibertat d’expressió

La justícia belga va descartar l’extradició però la fiscalia ho va recórrer

Està condemnat a tres anys i mig de presó

El raper Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, ha presentat una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) contra Espanya per haver “violat” el seu dret a la llibertat d’expressió. Fins ara, el músic mallorquí no havia apostat en ferm per la via judicial d’Estrasburg, tot i que en diverses ocasions s’havia mostrat favorable a portar la sentència espanyola a les instàncies judicials europees. El Tribunal Suprem va confirmar al febrer la condemna que l’Audiencia Nacional li havia imposat el 2017 a tres anys i mig de presó per les lletres d’algunes de les seves cançons.

La defensa de Valtònyc, segons recollia l’ACN, va presentar la demanda al TEDH el 22 d’octubre al·legant que l’Estat va vulnerar l’article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans, que recull el dret a la llibertat d’expressió. Ara, el tribunal amb seu a Estrasburg haurà de determinar si l’admet a tràmit i, en cas que prosperi, jutjarà si Espanya va violar el dret a la llibertat d’expressió condemnant el raper per delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la corona.

En la demanda presentada, s’hi inclouen les decisions que, fins ara, ha pres la justícia belga amb relació a la seva extradició. El 17 de setembre, el jutjat de primera instància de Gant va rebutjar l’euroordre entenent que no hi ha el principi de doble incriminació, és a dir, que els fets pels quals Valtònyc va ser condemnat a Espanya no són delicte a Bèlgica. Tot i això, el procediment no està tancat perquè la fiscalia de Flandes Oriental –que representa els interessos de l’Estat espanyol– ho va recórrer. La resolució del cas s’espera el 6 de novembre, però tant l’acusació com la defensa la podran tornar a recórrer, per última vegada, al tribunal de cassació. Tot plegat arribava després que, a l’agost, un jutge belga descartés l’extradició automàtica per terrorisme, que és el que indicava l’Audiencia Nacional en l’euroordre.

L’objectiu del cantant és forçar una anul·lació o esmena de la condemna de l’Audiencia Nacional, ja que aquesta seria l’única manera que pogués tornar a casa en llibertat. I és que una sentència ferma de Bèlgica en contra de l’extradició tampoc permetria el seu retorn. Tot i això, abans de l’estiu, el Tribunal Europeu de Drets Humans ja va rebutjar una petició de mesures cautelars presentada per l’anterior defensa del raper per evitar l’entrada a la presó.

Amb la determinació que aquest cop tiri endavant, el mallorquí confia que el seu cas pugui crear un precedent com el de la crema de fotografies del rei, en què la justícia europea va fer prevaldre la llibertat d’expressió per sobre de les injúries a la corona.

LA DATA

06.11.18
El jutjat de Gant farà pública la resolució
sobre l’extradició de Valtònyc, un cop estudiat el recurs de la fiscalia.

LA FRASE

Vull que el meu cas creï un precedent, la justícia no pot privar de llibertat ningú per expressar-se
Josep Miquel Arenas
cantant


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona