Política

Vox introdueix el “racisme” en la causa dels presos

El partit l’inclou com a agreujant davant el Suprem, i vol 74 anys de presó per a Junqueras i cinc exconsellers

Rebel·lió, sedició, desobediència continuada, malversació de fons públics i membres d’una organització criminal. Aquests són els presumptes delictes que figuren en l’escrit d’acusació que el partit d’extrema dreta Vox ha presentat, davant del Tribunal Suprem, contra els líders independentistes empresonats.

Les majors penes de presó, que amb 74 anys quasi tripliquen les demanades per la fiscalia, és reclamen per a l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Josep Rull. També persegueix una condemna de 62 anys de presó per a Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. I de 24 anys per als exconsellers Mundó, Borràs i Vila, als quals exclou de la rebel·lió o sedició. Als cinc membres de l’anterior mesa del Parlament i per a l’aleshores diputada Mireia Boya demana 12 anys i 108.000 euros de multa. Per als exmembres del govern vol que paguin entre tots 4,2 milions.

Al llarg de 60 pàgines, Vox traça un relat que ja enceta el 2012 amb l’acord per a la transició nacional, que marcaria “l’inici del procés per la independència” com a “fet punible”. En l’escrit, la concentració del 20 de setembre del 2017 davant de la conselleria d’Economia s’identifica com a “simple violència” que “va impedir, físicament, la pràctica de diligències judicials legítimes” i que exemplifica com a rebel·lió. A més, la considera una “escalada” iniciada “durant l’escridassada contra el rei” en la manifestació del 17 d’agost del 2017 pels atemptats islamistes de Cambrils i Barcelona; una manifestació que hauria estat de “suposat rebuig” a uns atemptats que van causar 16 morts i un centenar de ferits.

En la seva acusació, Vox incorpora com a “agreujant” que “els fets s’han comès per motius racistes o de discriminació a tot el referent dels ciutadans espanyols”. I cita un article de Junqueras publicat en aquest diari el 2008. Vox, a qui Cuixart vol que es faci fora de la causa, també afirma: “Després d’anys d’alimentar el mite de la independència mitjançant arguments xenòfobs i racistes contra els espanyols i amplis sectors de la població catalana, i d’haver assajat manifestacions massives l’11 de setembre amb la participació de centenars de milers d’adeptes...” els va ser “fàcil” “fer front al desplegament policial” de l’1-O.

LES FRASES

La manifestació de suposat rebuig als atemptats de la Rambla i Cambrils evidencia la instrumentalització independentista
Durant anys han alimentat el mite de la independència amb arguments xenòfobs i racistes contra els espanyols i part de la població catalana
Van fer possible l’1-O, uns comicis fraudulents, tot fent servir una violència perceptible a les televisions de mig món


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona