Política

Crida d’Iceta i Iglesias a no barrejar debats i fer un pacte pressupostari

Torra apel·la la comunitat internacional a no ignorar la situació dels presos

El PP i Cs multipliquen els atacs a Sánchez pel paper de l’advocacia de l’Estat

Tot just l’endemà que el president de la Generalitat, Quim Torra, donés per liquidada tota possibilitat d’acord amb el govern estatal com a conseqüència directa de les peticions de presó formulades per la fiscalia contra els presos independentistes, tant Podem com el PSC van apel·lar a no vincular una qüestió amb l’altre per donar aire a una negociació ara mateix agonitzant. En un míting a Alcorcón, el secretari general de la formació morada, Pablo Iglesias, va assegurar que comprenia “la ràbia” que, ara mateix, poden sentir els militants i dirigents sobiranistes, alhora que va qualificar de “vergonya” que els membres de La Manada hagin estat condemnats a nou anys de reclusió i que, en canvi, se’n demanin fins a 25 per a l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras. Al mateix temps, però, Iglesias va interpel·lar el PDeCAT i ERC a donar suport a la ratificació dels comptes de l’executiu estatal: “En què beneficia la situació processal dels presos polítics catalans que no s’apugi el sou mínim?”, es va preguntar, de manera retòrica, alhora que acusava el govern de Sánchez de no haver actuat amb “prou audàcia”.

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, també va voler ahir separar debats. En un acte de partit a Tortosa, va qualificar de “gravíssim error” vincular la votació dels comptes amb la situació dels encausats, tot recordant que el “judici no s’ha celebrat” i, per tant, no hi ha sentència. També va reivindicar la “independència” judicial –“un govern no pot decidir qui va i qui no a la presó, no li pot dir a la fiscalia: «Com que aquest em cau bé, tracta’l bé»”–; al mateix temps, va considerar que “tan absurd és pensar que aquí no va passar res com creure que la solució a això siguin llargs anys de presó”. El dirigent del PSC va estar acompanyat de la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, que va centrar les seves escomeses cap al PP i Cs, als quals va exigir “lleialtat amb l’Estat” i els va acusar de difondre acusacions contra el govern de Sánchez que són “injustes” i autèntiques “falsedats”. Les paraules de Lastra feien referència explícita a les acusacions que populars i taronges van llançar contra l’advocacia de l’Estat per no haver acusat els líders independentistes de rebel·lió, una envestida que, lluny de refredar-se, ahir va anar a més. En aquesta escalada, el secretari general del PP, Teodoro García, va apuntar cap a Pedro Sánchez, de qui va dir: “Ell és el pres polític, ja que és ostatge dels compromisos que va adquirir.” La presidenta del grup de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, també li va etzibar que “hagi evitat dir si indultarà els separatistes”.

A tot això el president Torra, via Twitter, tornava a criticar ahir la deriva judicial –“Hemingway, Orwell o Billy Brandt, avui serien enviats 17 anys a la presó per haver cridat: «No passaran!»”– i apel·lava la comunitat internacional a no posar-se de perfil: “Catalunya necessita el suport del món”, va concloure.

LES FRASES

Hemingway, Orwell o Billy Brandt avui serien enviats 17 anys a la presó per haver cridat: «No passaran!»
Quim Torra
president de la generalitat
És una vergonya. Els de La Manada van ser condemnats a 9 anys i a Junqueras li’n demanen fins a 25
Pablo Iglesias
secretari general de PODEM
És un gravíssim error lligar el vot al pressupost amb un judici que encara no s’ha celebrat
Miquel Iceta
primer secretari del psc
El pres polític és Pedro Sánchez, ja que és un ostatge dels compromisos que va adquirir
Teodoro García
secretari general del pp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona