Política

Macron commemora el final de la Gran Guerra amb un itinerari memorial

El periple culminarà aquest diumenge amb un acte amb líders mundials a París

El president insisteix en el xoc entre “nacionalistes i progressistes”

Entre el record tràgic de la Primera Guerra Mundial i el futur incert de les eleccions europees. El president francès, Emmanuel Macron, afronta d’aquesta manera un “itinerari memorial” per commemorar el final de la Primera Guerra Mundial al llarg d’aquesta setmana.

Iniciat diumenge passat a Estrasburg, el periple acabarà aquest diumenge a París amb una cerimònia pel centenari de l’armistici, a la qual assistiran més d’una seixantena de mandataris, com ara Merkel, Trump i Putin.

La commemoració del final de la Gran Guerra va viure ahir un moment significatiu amb la visita de Macron a Verdun, escenari d’una de les pitjors batalles, amb 700.000 víctimes. També amb l’anunci que entraran al Panteó l’escriptor Maurice Genevoix –que va llegar un ric testimoni de la vida a les trinxeres– i els soldats del conflicte del 1914 al 1918.

“En un moment en què celebrem aquest centenari del final de la Gran Guerra, en un moment en què la veu dels testimonis s’ha apagat per sempre més, és incomprensible que aquells del 14 no hi figurin [al Panteó]”, va lamentar el president durant un acte a Les Éparges –escenari d’una crua batalla de trinxeres el 1915, preludi de les matances posteriors al Somme i a Verdun.

Le Pen puja en els sondejos

A Verdun, Macron va visitar la necròpoli, el memorial de la històrica batalla i el bosc de Fleury-devant-Douaumont, un espai de memòria que evoca aquest poble màrtir que va quedar completament arrasat durant la batalla de Verdun. També va participar, al vespre, en la inauguració d’un monument a l’exèrcit negre, els soldats de les colònies franceses de l’Àfrica, amb la presència del president de Mali, Ibrahim Boubacar Keita.

En total, Macron recorrerà tres regions i onze departaments del nord i el nord-est de França, dues zones especialment afectades per la desindustrialització i seduïdes pel cant de sirena de l’extrema dreta. “Estic sorprès per la similitud entre el moment que vivim actualment i el període d’entreguerres. Ens trobem en una Europa dividida per la por, el replegament nacionalista, les conseqüències de la crisi econòmica...”, va advertir la setmana passada el dirigent centrista.

“No jugo amb la por, simplement miro el món tal com és”, va insistir ahir en una entrevista a l’emissora francesa Europe 1, en resposta als retrets d’aquells que l’acusen de fer servir el fantasma del passat tràgic d’Europa per reforçar la confrontació entre “progressistes (en molts casos, també neoliberals) i nacionalistes” reivindicada per Macron.

Segons un sondeig de l’institut Ifop, publicat diumenge, el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen seria la força més votada a França en les europees de l’any que ve (21%), per sobre del partit de Macron (19%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BANYOLES

La CUP proposa un pla per eliminar els barracons en quatre anys

BANYOLES
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per front a millores de la piscina municipal

quart
12 de maig

Illa insinua que Junts volia forçar eleccions després de deixar el govern

barcelona
Guerra a Gaza

Israel reobre el pas de Kérem Shalom

Barcelona
Escòcia

John Swinney pren possessió com a ministre principal d’Escòcia

Barcelona
ALEMANYA

La vicealcaldessa de Berlín, ferida lleu després de ser atacada en el carrer

barcelona
política

Badia (Comuns) promet posar en marxa 100 comunitats energètiques

girona
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Els Estats Units van aturar un enviament de bombes a Israel per evitar el seu ús a Rafah

barcelona