Política

El Partit Popular Europeu tria Weber com a cap de llista per a les eleccions europees

Casado, Berlusconi i Orbán són alguns dels líders conservadors que li han donat suport

El candidat alemany venç amb gairebé el 80% dels vots

Un home de partit, poc carismàtic i sense experiència governant va ser l’opció del Partit Popular Europeu (PPE) per aspirar a la presidència de l’executiu europeu després de les eleccions a l’Eurocambra. L’eurodiputat de 46 anys i líder del partit al Parlament Europeu Manfred Weber se sabia guanyador, ja que comptava amb el suport dels principals partits populars del continent. Ben situat dins l’aparell de la família de la democràcia cristiana a Europa i amb l’aval oficiós de la cancellera Angela Merkel, aquest polític bavarès de la CSU es va imposar per golejada a un rival amb un currículum i un aspecte impecable per ser cap de llista en unes eleccions.

En el congrés extraordinari que es va fer ahir a Hèlsinki, Weber va aconseguir gairebé el 80% dels vots, i va deixar fora de joc l’ex-primer ministre de Finlàndia Alexander Stubb. A banda dels vots alemanys, el polític bavarès va rebre el suport del líder del PP espanyol, Pablo Casado; del cap de Forza Italia, Silvio Berlusconi, i de l’hongarès Viktor Orbán. Aquest últim va ser el vot més controvertit.

El protagonisme de Weber va quedar pertorbat per la figura polèmica de l’hongarès dins la família democratacristiana. Totes les mirades estaven fixades en com el partit digeriria la seva presència a la conferència després que una part dels membres del PPE votessin a l’Eurocambra a favor d’activar el procediment marcat en l’article 7 dels tractats europeus per suspendre els drets de vot a la UE del govern hongarès com a resposta al “risc de violació” de l’estat de dret en aquest país. De fet, el mateix Weber va votar a favor al setembre d’aquesta resolució assegurant que no veia “cap disposició per part del primer ministre hongarès a fer un moviment cap als seus socis de la UE” respecte a les seves preocupacions sobre la seva deriva antidemocràtica. Ara, Weber ha aconseguit la candidatura del partit gràcies a la disposició d’Orbán a donar-li suport.

Mal tràngol

Ara bé, alguns membres del partit ahir no es van poder empassar el mal tràngol de tenir un líder amb aires autoritaris entre les seves files. “Si estàs en contra de l’estat de dret i la independència del poder judicial, no ets un democratacristià”, va dir el president del Consell Europeu, Donald Tusk, llançant un missatge indirecte a Orbán.

Sense garanties per ser president

El Partit Popular Europeu actualment controla els principals llocs de poder en l’entramat polític europeu, però encara que aconsegueixi un bon resultat en les pròximes eleccions en contra del que pronostiquen les enquestes, el seu cap de llista no té garantida la cadira al capdavant de la Comissió Europea. Després de les eleccions a l’Eurocambra el maig del 2019, les capitals europees hauran de donar el vistiplau al successor o successora de Jean-Claude Juncker per presidir l’executiu, però no estan obligades a escollir entre els líders que concorren als comicis i la pràctica habitual és la tria d’un nom de consens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona