Política

El ministeri d’Exteriors admet que fa un “notable esforç” per “contrarestar la propaganda” de les delegacions

Josep Borrell admet que no pot “impedir” l’obertura de les delegacions catalanes

El ministeri espanyol d’Exteriors ha emès un informa contrari a l’obertura de sis noves delegacions del govern a l’exterior, on admet que la diplomàcia espanyola es troba amb la “necessitat” de fer “un notable esforç” per “contrarestar la propaganda secessionista i els continuats atacs a la imatge internacional d’Espanya”.

“Aquesta major càrrega de feina per la diplomàcia espanyola suposa treure esforços d’altres àrees i objectius, amb el conseqüent perjudici per a la política espanyola i pels interessos de l’Estat”, reconeix el ministeri d’Exteriors.

L’informe també diu que el desplegament exterior que promou la Generalitat “no resulta eficient en termes econòmics i de gestió de diners públics” perquè l’Estat “ja disposa d’una àmplia xarxa diplomàtica al servei dels ciutadans, les empreses i totes les administracions públiques”.

De fet, segons el ministeri liderat per Josep Borrell, “la xarxa de delegacions i oficines” de Catalunya a l’exterior “supera amb escreix la de la resta de comunitats autònomes”.

El text acusa les noves delegacions reobertes “de haver actuat, ja, de forma que, lamentablement, fa preveure pautes d’actuació similars a les de les seves predecessores”.

I, en aquest sentit, critica que s’hagin iniciat contactes amb “ambaixades d’altres països i intentat establir contactes amb autoritats de l’estat on radiquen en àmbits en què les comunitats autònomes no tenen competències”.

Malgrat tot, el ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell ha admès que no pot evitar l’obertura de les noves delegacions catalanes a l’estranger. “La llei fa que haguem d’emetre la nostra opinió, però no podem fer res per impedir-ho, ja que l’informe és purament informatiu”, ha afirmat en declaracions a la premsa.

Segons ha explicat, la posada en marxa de les sis noves oficines catalanes “no es correspon amb l’estratègia de política exterior de l’Estat” ja que en el passat s’han utilitzat “fonamentalment per potenciar el procés i desacreditar Espanya”. “Creiem que el nostre informe havia de ser desfavorable. No podem aplaudir però tampoc no podem impedir-ho”, ha justificat.

Les delegacions, ha insistit, són “instruments al servei del procés independentista”. Amb tot, Borrell ha repetit que l’informe sobre les delegacions als Balcans, els països Bàltics, Portugal, el Mediterrani, l’Europa Central i els països nòrdics és “preceptiu però no vinculant” i que, en conseqüència el govern pot no fer-li cas.

“I ja sabem que no l’hi farà, per tant, seguiran endavant i només podrem recórrer als tribunals quan les accions siguin contràries a la llei”, ha afegit preguntat per quines accions emprendrà el govern espanyol.

“La llei estableix que el govern, a través dels ministeris d’Exteriors, Hisenda i Administracions Públiques, ha d’emetre un informe obligatori, però no vinculant, que expressa una opinió que es pot seguir o no”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Denegat el nou recurs de Trump contra l’ordre de silenci en el seu judici de Nova York

barcelona
estats units

Cohen va gestionar xecs signats per Trump per a fer callar a Daniels

barcelona
estats units

Els EUA apugen els aranzels als cotxes elèctrics i plaques solars xineses

barcelona
Caucas

Geòrgia ignora les massives protestes i aprova la polèmica llei sobre els “agents estrangers”

Barcelona
rússia

Putin nomena com a assessors a ‘falcons’ partidaris de la guerra a Ucraïna

barcelona
rússia

Rússia posa en servei un míssil intercontinental d’emplaçament marítim

barcelona
política

Junqueras, disposat a continuar pilotant la “nova etapa” d’ERC

barcelona
país basc

El Parlament de Vitòria inicia la nova legislatura amb apel·lacions a un nou estatus

barcelona
política

PSC i comuns llencen l’ham per acostar ERC a una negociació d’investidura

barcelona