Política

Pressupost de Sánchez o eleccions

Iglesias i Colau demanen al PDeCAT i ERC que aprovin els comptes espanyols si no volen uns comicis que catapultin el PP, Cs i Vox

El líder de Podem reclama al president socialista que reconegui els interlocutors catalans

El dirigent podemita creu que un govern ultra el podria empresonar

Si el PDeCAT i ERC no donen suport als pressupostos de Pedro Sánchez, hi haurà unes eleccions que desembocaran en dos escenaris possibles: que una majoria de demòcrates es posi d’acord perquè hi hagi un govern que freni la dreta i es torni exactament a l’escenari actual de negociació d’uns comptes o bé que governin junts el PP, Ciutadans i Vox. Aquesta és, si més no, la tesi que el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va utilitzar per reclamar ahir als grups independentistes que permetin l’aprovació dels números per a l’any vinent. Iglesias és conscient que pot semblar “immoral” negociar els pressupostos en un context en què hi ha dirigents de l’independentisme a la presó, però es va preguntar si és culpa de les classes treballadores que no pugui tirar endavant la reversió de les retallades del PP.

Ho va dir al costat de l’alcaldessa Ada Colau des de Nou Barris, on va agitar el fantasma d’un tripartit d’ultradreta que allunyi els presos polítics dels centres penitenciaris catalans, que il·legalitzi partits i que estengui els empresonaments més enllà de l’independentisme: “Potser molts acabem a la presó. S’inventaran excuses. Tant és! On hi cap un independentista pres, hi cap algú que titllin de populista o qualsevol barbaritat. I llavors què? Continuarem retraient-nos que no vam ser prou demòcrates?”

Iglesias va defensar el benefici que suposen per als catalans uns comptes que preveuen la pujada del salari mínim interprofessional, l’actualització de les pensions, subsidis als aturats de més de 52 anys, prestacions a dependents, competències per als ajuntaments per abaixar el preu del lloguer i rebaixes de l’IVA dels productes d’higiene femenina i dels serveis veterinaris. “Tot això es pot aconseguir per la via de decrets llei? Doncs no. Si fos tan senzill com això, no hi hauria pressupostos”, va sentenciar el dirigent morat, que va augurar tots els bastons a les rodes del món per part d’una mesa del Congrés controlada pel PP i Ciutadans.

Iglesias també va posar deures a Pedro Sánchez, a qui va interpel·lar perquè reconegui com a interlocutores totes les forces que han rebut suport de la ciutadania. “El govern [espanyol] no ha estat a l’altura; si vol que tirem endavant els pressupostos, ha de reconèixer tots els actors polítics i arromangar-se, i això implica assumir que el que passa a Catalunya només tindrà una solució democràtica i mai es resoldrà amb repressió, garrots ni presons”, va defensar el podemita.

D’aquesta manera, Iglesias convidava indirectament Sánchez a fer el mateix que ell i atrevir-se a visitar el líder d’ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners, i a parlar per telèfon amb el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont.

Tots els missatges de l’acte van subratllar la situació d’excepcionalitat, van denunciar la judicialització de la política i van constatar que els dirigents del procés no haurien d’estar a la presó, però tanmateix van recordar als partits independentistes que “les classes treballadores i populars no es mereixen ser qui continuï pagant els plats trencats”. “Quina culpa en té la gent treballadora? Cap. És injust que per unes polítiques repressives del PP fem pagar la gent treballadora”, va observar Colau, que va apel·lar a la responsabilitat de govern que tenen el PDeCAT i ERC. L’alcaldessa va reiterar que tindran els comuns al costat per denunciar la repressió.

En el mateix sentit, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va recordar que diversos dirigents de la formació han visitat els empresonats “gairebé cada setmana” i han estat els primers a denunciar el 155. “No podem entendre que la situació de repressió impedeixi reclamar inversions socials”, va insistir. Pisarello, però, va retreure al PDeCAT que no doni suport als comptes estatals i alhora “mantingui reunions bilaterals” per treballar la reforma laboral i posar-se d’acord per aprovar decrets puntuals.

Els acompanyaven la presidenta del grup parlamentari Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach –successora en el càrrec de la independentista Elisenda Alamany–, i la portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín –que va substituir Xavier Domènech.

LES FRASES

Potser molts acabem a la presó. S’inventaran excuses. On hi cap un independentista pres, hi cap algú que titllin de populista
El govern [espanyol] no ha estat a l’altura; ha de reconèixer tots els actors polítics i arromangar-se
Pablo Iglesias
Líder de Podem

“Per a què serveix el rei?”

Pablo Iglesias va voler qüestionar ahir “sense cap agressivitat ni rancor” la utilitat de la monarquia espanyola actualment. “Per a què serveix el rei?”, es va interrogar. El dirigent de Podem va concedir que potser l’anterior monarca, Joan Carles I –“successor de Franco”, va postil·lar–, va servir perquè no es fes un cop d’estat. “Però jo pregunto: per a què serveix l’actual monarquia? Crec que el 2018 el nostre país necessita instruments que assegurin la fraternitat entre els pobles d’Espanya i aquests instruments només poden ser republicans”, va concloure.

Iglesias va acabar la intervenció amb un “contra la corrupció, els privilegis dels bancs i els que no accepten les idees dels altres, visca la república!”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona