Política

Les defenses dels independentistes no esperen més imparcialitat

La sala que els jutjarà s’equilibra amb tres jutges de JJxD, tres de conservadors i el president, de la Francisco de Vitoria

El judici podria endarrerir-se fins al febrer

Els defensors dels independentistes catalans van entomar amb fredor ahir el canvi de president i ponent de la sala penal que els jutjarà per rebel·lió, amb la candidatura de Manuel Marchena com a nou president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). “El substitut no pot ser pitjor, però no hi ha res que ens faci pensar que sigui més imparcial”, afirmava ahir un dels penalistes. Els advocats van definir Marchena com a “bel·ligerant” i “molt motivat” contra la causa catalana, acció de la qual consideren més “moderat” Andrés Martínez Arrieta, que és el que té més números de presidir i redactar el judici en ser el més veterà de la sala. El judici es podria ajornar fins al febrer per aquests canvis.

Amb la marxa de Marchena, ha d’entrar un nou magistrat per constituir el tribunal excepcional de set magistrats (normalment són cinc). Tot indica que serà Susana Polo, de Jutges i Jutgesses per la Democràcia (JJxD). Si és així, el tribunal que jutjarà la causa independentista s’equilibrarà amb: tres magistrats progressistes (Polo, Ana María García Ferrer i Luciano Varela) i tres de conservadors (Antonio del Moral, Andrés Palomo i Juan Ramón Berdugo), més el president, que és de l’associació Francisco de Vitoria.

Vers la composició del tribunal, les defenses també recorden que, tot i tenir l’etiqueta de progressistes, ni Varela ni Ferrer han fet un vot particular, ni tan sols perquè els nou presos polítics tinguin la llibertat provisional. Amb tot, la unanimitat en la sentència podria trontollar.

Torra rep els síndics electorals per donar-los suport

x.m

El president de la Generalitat, Joaquim Torra, rebia ahir al Palau els síndics electorals de l’1-O per mostrar-los el suport del govern davant la petició de dos anys i nou mesos de presó que els demana la fiscalia. La fiscalia de l’Audiència de Barcelona els acusa d’usurpació de funció pública i desobediència, tot i que Jordi Mata, Marc Marsal, Marta Alsina, Tània Verge i Josep Pagès no van portar a terme cap funció perquè van dimitir en ser advertits pel Tribunal Constitucional, que els va imposar 12.000 euros de multa diaris –la sanció finalment va decaure perquè l’organisme s’havia dissolt abans de l’1-O. Els síndics, que ja han portat el TC al Tribunal d’Estrasburg per vulneració de drets, defensen que no van cometre cap delicte penal perquè la celebració d’un referèndum no ho és i perquè van donar resposta a un encàrrec parlamentari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

L’exèrcit israelià reprèn l’ofensiva al nord de l’enclavament palestí

Barcelona
Guerra a Gaza

Biden afirma que hi hauria “un alto el foc demà” si Hamàs allibera els ostatges

Barcelona

Puja la participació respecte el 2021 i se situa al 26, 9% a la una de la tarda

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona
Pròxim Orient

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona