Política

Plega el ministre de Defensa israelià i trontolla el govern

L’ultradretà Lieberman dimiteix perquè Netanyahu ha acceptat la treva amb Hamas

L’executiu queda afeblit

El ministre de Defensa israelià, Avigdor Lieberman, va dimitir ahir del seu càrrec perquè s’oposa a la treva oferta pel grup islamista Hamas que l’executiu va acceptar dimarts. L’ultradretà Lieberman ho va considerar una “submissió al terror” i va exigir que es convoquin immediatament eleccions anticipades. Aquest moviment deixa el govern en una fragilitat extrema i podria conduir al trencament.

“No puc continuar en el càrrec de ministre de Defensa, no puc mirar als ulls les famílies del sud que viuen en mans de Hamas [...] Israel Beitenu es retira immediatament de la coalició”, va dir el ja exministre, que va explicar que la seva renúncia està basada en diferències irreconciliables amb Netanyahu. Lieberman hi va afegir que discrepa també de la decisió la setmana passada de Netanyahu de permetre l’entrada a Gaza de 15 milions de dòlars per pagar salaris de funcionaris de Hamas.

Netanyahu es farà càrrec, de forma provisional, de la cartera de Defensa, segons van informar fonts del Likud al diari Times of Israel. El partit del primer ministre va remarcar, alhora, que “no hi ha necessitat de fer eleccions en aquest moment”.

De fet, el govern manté encara la majoria al Parlament, això sí, molt exigua: 61 diputats en una cambra de 120. Però això pot canviar si el minoritari partit Llar Jueva surt de la coalició, tal com ha amenaçat de fer si no nomenen ministre de Defensa el seu líder, Naftali Benet, actualment al càrrec de la cartera d’Educació. “Ara és el moment de confiar a Naftali Benet i a Llar Jueva la cartera de Defensa”, va declarar Shuli Mualem, cap de la facció parlamentària del partit, a la televisió estatal Kan. Si Benet no és nomenat, el partit “no continuarà sent part del govern”, hi va afegir.

Eufòria islamista

Mentrestant, Hamas va reaccionar amb eufòria a la dimissió de Lieberman, que consideren una “victòria política”. “La dimissió de Lieberman és un reconeixement de derrota, fracàs i indefensió a l’hora de fer front a la resistència palestina. És una victòria política per a Gaza, que ha reeixit en la seva constància”, va dir el portaveu del moviment islamista, Sami Abu Zuhri.

La treva, assolida amb la mediació d’Egipte, arriba després d’una escalada de la violència a la regió. Entre dilluns i dimarts, les milícies palestines de la franja Gaza, encapçalades per Hamas, van llançar més de 460 projectils contra Israel com a resposta a un incident que es va produir la nit del diumenge en una incursió militar israeliana a Gaza, que va acabar fallida i en la qual van morir set milicians i un soldat israelià.

LES FRASES

L’acceptació de la treva amb Hamas és una submissió al terror
Avigdor Lieberman
exministre de defensa israelià
La resistència palestina armada ha assassinat políticament Lieberman
Sami Abu Zuhri
portaveu de hamÀs


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona