Política

Jordi Masquef engega el seu pla de xoc contra l’incivisme a Figueres i vol més mossos

El nou alcalde posa sobre la taula el seu compromís de tolerància zero amb la delinqüència

Demanarà reunir-se amb el conseller d’Interior, Miquel Buch

Dos dies després d’ocupar le càrrec el nou alcalde de Figueres, Jordi Masquef, es va reunir ahir amb el cap de la Guàrdia Urbana, el regidor de Seguretat i la unitat responsable dels agents cívics municipals per encarregar un pla de xoc contra l’incivisme i la delinqüència a la ciutat. L’objectiu de la reunió era definir noves directrius a la Guàrdia Urbana per convertir en prioritàries les accions de prevenció i resposta a les actituds incíviques. En paral·lel al disseny d’un pla de xoc, es planteja que s’incorporin canvis de forma immediata a l’hora de prioritzar determinats patrullatges. Dilluns l’alcalde i el cap de la Guàrdia Urbana traslladaran aquestes directrius a tots els comandaments del cos.

Falta de mossos

A banda de redefinir les directius de la Guàrdia Urbana, Masquef també va aprofitar la reunió d’ahir per denunciar la falta d’agents dels Mossos d’Esquadra a la ciutat, que segons ell “agreuja els problemes d’incivisme i de seguretat que tenim”. Tot i valorar positivament la col·laboració entre els cossos, l’alcalde critica el “dèficit inadmissible” d’efectius de la policia catalana. “La meva obligació és exigir els serveis que Figueres mereix i necessita, i ho faré governi qui governi a la plaça de Sant Jaume i sigui quin sigui el color polític del conseller de torn”, diu l’alcalde.

En aquest sentit, ha anunciat que demanarà formalment una reunió amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, en què es tractarà, entre altres punts, dels cultius de marihuana a la zona oest de la ciutat i els talls de llum al barri del Culubret. Amb aquesta primera intervenció dedicada a la seguretat, l’alcalde marca perfil i vol concretar el compromís que va adquirir en el ple d’investidura de dimecres passat, quan va anunciar que una de les seves prioritats seria la tolerància zero amb l’incivisme i la delinqüència. Masquef també ha anunciat que renuncia a la presidència del PDeCAT figuerenc per centrar-se en la seva nova responsabilitat a l’alcaldia.

A Portbou també volen més presència policial

Un furt a ple dia en una farmàcia de Portbou aquest dimarts passat ha fet disparar les alarmes entre part de la població, que hi veu la materialització de la situació d’inseguretat que es viu al municipi. Des de l’Ajuntament, l’alcalde accidental, Trinidad Martínez, rebaixa la tensió però confirma que han demanat més presència dels Mossos d’Esquadra, tot i que no ho vincula directament a aquest últim furt (el botí no arribava als 50 euros i els autors van ser interpel·lats al moment). El que preocupa més l’Ajuntament és que en els últims mesos s’ha constatat la presència de més persones voltant pel municipi sense rumb, i interpreten que és gent que espera alguna oportunitat per passar la frontera. “Veiem gent que va rondant, quan els mossos els van demanant la documentació finalment marxen; per això voldríem que els Mossos hi fossin més presents i que es fessin més patrulles”, explica Martínez. L’alcalde accidental explica que n’ha parlat amb els caps dels Mossos d’Esquadra amb l’objectiu que no es propagui un sentiment d’inseguretat que alguns veïns ja han fet arribar a l’Ajuntament.

Martínez remarca que el 50 o 60% de la gent que viu a Portbou és gent gran, sensible a la inseguretat, i lamenta que no hi hagi més efectius dels Mossos d’Esquadra disponibles. La patrulla que s’encarrega de Portbou també té a càrrec els municipis de Colera, el Port de la Selva, Llançà o fins i tot Vilamaniscle. Sobre aquest aspecte, el director dels serveis territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta, subratlla –sense negar que tothom voldria que hi hagi més efectius de policia– que es va reforçar aquesta zona fa quatre anys amb un servei propi, ja que abans anava lligat a Figueres.

Als serveis d’interior no els consta una problemàtica específica de gent que s’acumuli a Portbou per passar la frontera, però sí que tenen coneixement del problema que genera l’estació de trens, en el sentit que hi ha molts trens que acaben allà el trajecte, i viatgers que queden penjats, buscant una solució per continuar el trajecte a l’altre costat de la frontera. La falta de combinació entre Renfe i SNCF ha estat denunciada nombroses vegades per les entitats d’usuaris del ferrocarril. Pels veïns que es queixen d’inseguretat, l’estació és precisament un dels punts crítics: a primera o última hora del dia els usuaris que fan servir el tren es troben més d’una vegada amb l’estació convertida en l’últim refugi de gent que no tenia cap altre lloc on anar a dormir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona