Política

Acaba la primera sessió de l’Espai de Diàleg

Finalment no han participat Cs, PP i la CUP

Aquest divendres ha acabat la primera sessió de l’Espai de Diàleg que havia convocat el president de la Generalitat per facilitar la comunicació i per assolir acords sobre els “grans temes de país”. Com es preveia, Cs, PP i la CUP no s’han presentat a la trobada.

A la reunió d’avui ningú esperava que es pogués arribar a cap acord i fins i tot la continuació d’aquestes trobades no estava garantida per l’existència de línies vermelles. El president Torra vol que l’espai de debat tingui continuïtat però posa com a condició que es pugui parlar de tot –d’habitatge, sanitat o pobresa però també del dret d’autodeterminació i dels presos–. En aquest sentit, fonts de Presidència defensen que l’acord parlamentari que ha conduït a la reunió deixa clara la premissa d’un diàleg sense límits en el contingut. A més, indiquen que potser és la negativa a parlar de tot, la raó per la qual Ciutadans o el PP es neguen a assistir al nou marc.

Així, Inés Arrimadas ha acusat Miquel Iceta de voler ajudar al president Torra a “buidar de contingut” el Parlament quan ha explicat els motius que han portat a Cs a no assistir a la trobada. També la CUP havia explicat que no assistiria a la cimera perquè defensen que “es vol tancar des de dalt un diàleg que hauria de ser des de baix”. Al seu torn, el PPC ha explicat que no acudiria a la reunió amb Torra per parlar de temes “psicodèlics” com l’autodeterminació.

En el torn de valoracions, Miquel Iceta, primer secretari del PSC, constata les “diferències” amb els partits independentistes i avisa que no hi ha cap proposta política que tingui el suport de dos terços del Parlament, i ha afegit que “hi ha més possibilitats que tothom vingui a la nostra posició de reformar l’estatut, que no pas a l’inrevés”.

Per la seva banda, Jessica Albiach, presidenta del grup parlamentari dels comuns (CatECP), ha defensat un “pacte de claredat” que permeti avançar cap a un referèndum acordat i amb reconeixement internacional. “El govern no ens ha aclarit quina és la seva estratègia de futur. Sortim sense respostes. La via no és la via unilateral ni la reforma de l’estatut, sinó un referèndum pactat amb l’estat”, ha afegit.

Sergi Sabrià, president del grup parlamentari d’Esquerra Republicana, diu que a la Taula de Diàleg s’han vist “consensos petits però que són un bon punt d’arrencada”. El representant d’ERC a la trobada ha explicat que “volem passar dels grans consensos socials a consensos polítics. Volem treballar per arribar a un acord per l’exercici del dret a l’autodeterminació”.

Albert Batet, representant de JxC ha expressat malestar per l’absència de Cs, PP i la CUP i ha explicat que “constatem un acord de mínims sobre el diàleg. Les forces que avui estàvem presents només representem el 65% del Parlament”. Batet també ha demanat que “no sigui un diàleg retòric. Cal un diàleg efectiu. Ens l’hem d’autoexigir”.

Per part del govern, la consellera portaveu, Elsa Artadi, ha estat l’encarregada de valorar la reunió. Artadi ha lamentat que alguns partits no hagin assistit i ha a afirmat que hi ha hagut un “consens molt de mínims” i confia en ampliar el “diàleg”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona