Política

Junqueras, Romeva, Rull, Turull, Sánchez i Cuixart recusen Marchena com a jutge de l’1-O

La defensa de Junqueras i Romeva considera que la candidatura del magistrat a la presidència del Consell està “tenyida d’un escàndol majúscul”

Òmnium lamenta que queda “acreditat” que el judici no té cap garantia

Les defenses d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull han presentat aquest dimarts diferents escrits de recusació a la sala penal del Tribunal Suprem per demanar la recusació del magistrat Manuel Marchena com a jutge de l’1-O.

La defensa de Cuixart ha considerat que les informacions que han aparegut les darreres hores al voltant de la renovació del CGPJ i la renuncia de Marchena a presidir l’organisme, “confirmen la politització del màxim òrgan dels jutges”. En aquest sentit, Òmnium ha lamentat que queda “acreditat” que el judici no té cap garantia i per això ha tornat a demanar el sobreseïment de la causa i l’alliberament de Cuixart i la resta de “presos polítics”. En aquest sentit, el líder de l’entitat ha advertit que el jutjarà un “tribunal d’excepció controlat directament per PSOE i PP”.

En el cas de Sánchez, Rull i Turull, la defensa constata que els “vincles” entre el jutge i els populars “han quedat al descobert”, i subratlla la “inequívoca coincidència d’interessos” entre ambdues parts. Després de recordar que els populars volen les condemnes més dures per als presos, l’escrit reclama que Cosidó testifiqui per confirmar la veracitat dels missatges en qüestió.

A l’escrit presentat per la defensa de Junqueras i Romeva es justifica la mesura per imparcialitat i davant “l’existència d’un acord polític” entre PP i PSOE per configurar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Un acord que, en base el xat del senador popular Ignacio Cosidó –“el whatsapp de la vergonya”, “s’hauria efectuat amb la intenció de controlar políticament i afectar tant el Tribunal Suprem com l’Audiència Nacional amb la finalitat última de, a través d’aquests nomenaments, controlar el resultat i el sentit dels procediments” d’aquets tribunals. Junqueras i Romeva atorguen “veracitat al pacte contra la separació de poders” especialment amb la renúncia de Marchena, que n’és “protagonista”, a la presidència del Consell, una candidatura “tenyida d’un escàndol majúscul”.

L’advocat de Junqueras i Romeva, Andreu Van den Eynde, ha entrat l’escrit d’incident de recusació i assegura no atendre la seva petició suposaria una “violació i vulneració dels drets fonamentals” a un jutge ordinari” i a un procés públic “en plena igualtat i amb totes les garanties”, i el dret a un tribunal imparcial. De fet, un dels motius per plantejar-ne la recusació, és apel·lar al dret a la imparcialitat judicial i el text dels lletrats afegeix en aquest sentit que si Marchena no es recusa al tribunal de l’1-O, la defensa té dret a “qüestionar la falta d’imparcialitat”.

El segon motiu és, argumenta la defensa de Junqueras i Romeva, els fets de les darreres hores al voltant de la presidència de Marchena al CGPJ i el whatsapp del senador popular als seus companys de grup justificant la composició d’aquest òrgan. I l’ “interès en la causa” de Marchena, afegeix la defensa, “deriva de l’existència d’un acord polític per al repartiment” de les vocalies i “concretament” a les manifestacions de Cosidó. Segons el qual, segueix el text de recusació de Junqueras i Romeva, “el pacte entre els partits PP i PSOE es podria haver efectuat amb la intenció de controlar políticament i afectat tant el Tribunal Suprem com l’Audiència Nacional amb la finalitat última de, a través d’aquests nomenaments, controlar el resultat i sentit dels procediments” que es tracten en aquests tribunals.

Van den Eynde veu en Marchena doncs un “protagonisme singular” dins d’aquest pacte entre partits, segons les afirmacions de Cosidó. I de fet l’escrit dels advocats parla “d’escàndol” en la polèmica inicia: que la presidència del CGPJ arribés per “un acord polític” i no per l’elecció dels vocals. “Ahir apareixia, no obstant, el whatsapp de la vergonya”, en què Cosidó revelava “la cuina” del pacte, insisteix Van den Eynde.

La defensa dels diputats republicans recorda en aquest que el senador popular ha admès el missatge i afegeix: “Alguna cosa tindria de veracitat aquest pacte previ contra la separació de poders de l’Estat quan el propi magistrat recusat s’avançava a qualsevol acord per renunciar a la seva candidatura a la presidència, tenyida ja de l’escàndol majúscul al que s’ha fet referència”.

Al mateix text, també s’atribueix a Marchena -es manté de moment al capdavant de la sala Penal del Suprem després de la renúncia al CGPJ - “característiques personals vinculades a una determinada orientació política que fan dubtar de la imparcialitat per participar al procés” judicial contra els dirigents independentistes empresonats.

En aquest context, la defensa dels dos dirigents republicans emmarca la seva queixa en una denúncia contra el sistema d’elecció de la cúpula judicial, “criticat internacionalment per la seva permeabilitat a les decisions polítiques”. I acusa d’una “estratègia de criminalització dels processats” que “segueix directrius polítiques que es vinculen amb la defensa a ultrança de la unitat territorial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona