Política

El Tribunal Europeu de Drets Humans insta Turquia a alliberar un diputat kurd en presó preventiva

Estrasburg conclou que la impossibilitat de participar al parlament viola els drets polítics i de llibertat d’expressió i no veu motius “suficients” per mantenir-lo pres

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Turquia per mantenir en presó preventiva sense motius “suficients” un diputat kurd. De forma unànime els set magistrats d’Estrasburg que signen la sentència feta pública aquest dimarts insten l’estat turc a alliberar Selahattin Demirtas, que quan va ser detingut era co-president del Partit Democràtic dels Pobles (HDP).

El tribunal considera, a més, que la impossibilitat de l’exlíder de participar de l’activitat parlamentària tot i ser diputat ha constituït una interferència “injustificada” amb la llibertat d’expressió i el dret a ser elegit i ocupar l’escó al parlament.

El partit d’esquerra HDP ha reaccionat assegurant que els tribunals locals del país haurien d’implementar la decisió “de forma immediata” i no només treure de la presó a Demirtas sinó també la resta de diputats presos.

En un comunicat, l’HDP recorda que Demirtas ha estat “ostatge” durant dos anys i exigeix que sigui posat en llibertat “sense demores”. La formació veu la decisió com un “precedent” per tots els escollits i remarca la “determinació” d’aquells que “no abandonen la lluita per la democràcia i la pau” al país.

El TEDH esgrimeix que s’han vulnerat diversos articles del Conveni Europeu de Drets Humans, com el dret de tota persona detinguda de ser portada “sense dilació” davant d’un jutge i ser jutjada en un termini “raonable” o ser posada en llibertat durant el procediment (Article 5.3) o el dret a unes eleccions lliures (Protocol addicional, article 3).

“El tribunal conclou que l’extensió del període de presó preventiva s’ha establert més enllà d’un dubte raonable, especialment durant dues campanyes crucials, el referèndum i les eleccions presidencials, amb el propòsit ulterior de sufocar el pluralisme i limitar la llibertat d’un debat polític”, recull el text.

Per tot plegat, Estrasburg no només condemna l’estat turc a alliberar-lo sinó també a indemnitzar Demirtas amb 10.000 euros per danys no pecuniaris, davant dels 250.000 que sol·licitava el polític, i imputa 15.000 euros més a l’estat turc en concepte de despeses.

Per la seva banda, l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé veu en la sentència un “precedent” pels estats que “abusen” de la presó preventiva i “vulneren” drets polítics. En aquest sentit, el parlamentari creu que “caldrà tenir-la en compte pel cas dels líders independentistes catalans”.

“La justícia europea no permet que s’abusi la presó com a instrument per coartar la llibertat i el pluralisme polític ni que es vulnerin els drets processals, civils i polítics dels ciutadans, i l’estat espanyol n’hauria de prendre nota”, apunta en un comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia