Política

Rufián, expulsat del ple del Congrés després d’una dura picabaralla amb Borrell

La presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor, el crida a l’ordre tres vegades

El diputat d’ERC assegura que “és el ministre més indigne de la història de la democràcia”

El responsable d’Exteriors denuncia una escopinada i des d’Esquerra es nega rotundament

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha expulsat aquest matí del ple el portaveu adjunt d’ERC, Gabriel Rufián, després que aquest mantingués un dur enfrontament amb el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, a qui ha qualificat com “el ministre més indigne de la història de la democràcia”. “Vostè no és un ministre, és un hoolingan , un militant de Societat Civil Catalana, una vergonya per al seu grup parlamentari perquè és una organització d’extremadreta”, ha dit Rufián. Borrell l’ha acusat de tirar al ple del Congrés “una barreja de fems i serradures”, una afirmació que ha provocat una ovació dels diputats del Grup Socialista –que s’han posat drets- i també per part dels de Cs i PP.

Rufián s’ha posat dret per assenyalar amb els braços que PP, PSOE i Cs anaven a la una en aquesta qüestió, fet que ha provocat un primer advertiment per part de la presidenta del Congrés, que ha li ha recordat que no es pot aixecar per intervenir mentre parla un altre orador. Les seves queixes han comportat una segona advertència i la tercera, que ha comportat l’expulsió.

Rufián ha abandonat el ple amb tot el seu grup parlamentari i Borrell s’ha queixat que algun dels representants d’ERC l’ha “escopit” mentre passava per davant del seu escó. Pastor ha afirmat després que retirarà de l’ordre del dia les qualificacions de “feixista” i –per primera vegada- de “colpista”, després que el portaveu d’ERC i també Rufián hagin advertit Ciutadans que els qualificaran de “feixistes” cada vegada que aquests parlin de “colpistes”.

Debat, crits i expulsió

L’enfrontament ha començat, segons recull l’agència ACN, amb una intervenció del portaveu adjunt d’ERC, que ha criticat durament Borrell. “La diferència entre Borrell i un ministre d’Exteriors té un nom: Raül Romeva” i li hauria de fer vergonya “mofar-se d’Oriol Junqueras mentre es podria a una presó de Madrid”. “Li demano que dimiteixi”, ha afirmat Rufián.

Borrell l’ha acusat de tirar al ple “aquesta barreja de fems i serradures, que és l’únic que vostè és capaç de produir”, una afirmació que ha generat un llarg aplaudiment per part de la cambra, amb els diputats socialistes drets i aplaudiments des del PP i de Cs.

Rufián s’ha aixecat per assenyalar a banda i banda de l’hemicicle i posar de manifest que PP, PSOE i Cs anaven a l’una, fet que ha provocat que Pastor el cridés a l’ordre “perquè mentre està l’orador en l’ús de la paraula no es poden posar drets”. Seguidament ha cridat a l’ordre per segona vegada, i davant les queixes d’aquest ho ha fet una tercera vegada i l’ha expulsat, fet que ha provocat un nou aplaudiment a la cambra.

Borrell denuncia una escopinada

Rufián ha abandonat l’hemicicle amb la resta del seu grup, i mentre passaven per davant seu el ministre Borrell ha fet una exclamació dirigint-se a algun dels diputats d’ERC. Després ha afirmat: “Jo crec que l’hemicicle és un lloc on s’argumenta amb la paraula, no el lloc on s’escup als diputats com acaba de passar”.

Posteriorment, als passadissos del Congrés, Borrell ha insistit que un dels diputats d’ERC l’ha escopit, i ha afirmat que ell ha estat president del Parlament Europeu i allà aquests comportaments no es tolerarien.

Segons apunta l’agència EFE, el Congrés analitzarà si sanciona al diputat d’ERC que segons el ministre ha estat l’autor de l’escopinada. segons fonts parlamentàries, Pastor no ha vist el gest però portarà l’incident a la propera reunió de la Mesa per analitzar-lo. En tot cas, el diputat republicà nega haver escopit a Borrell.

ERC demana empara a la presidenta i nega l’escopinada

El grup parlamentari d’ERC ha comparegut en ple aquest dimecres davant la premsa al Congrés dels Diputats per negar “rotundament” que cap dels seus membres hagi escopit el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, en el moment en què abandonaven l’Hemicicle fruit de l’expulsió del portaveu adjunt, Gabriel Rufián. El portaveu de la formació, Joan Tardà, ha afirmat que la denúncia del ministre d’Exteriors, que s’ha queixat a la presidenta del Congrés de la suposada escopinada, no s’ajusta a la realitat. “És fals i ho sap”, ha dit Tardà, que ha demanat als serveis de vídeo del Congrés que posin a disposició de la premsa les imatges. “Exigirem al ministre Borrell que rectifiqui”, ha afirmat Tardà.

Tardà ha parlat en nom del grup, també quan els periodistes han demanat directament explicacions al diputat Jordi Salvador, a qui la premsa ha assenyalat com l’autor de la suposada escopinada, malgrat que les imatges que ha distribuït fins ara el Congrés dels Diputats no permeten apreciar que Salvador o cap altre membre d’ERC escupi el ministre d’Exteriors en cap moment. “Nego rotundament que cap diputat d’ERC hagi escopit” i “demano que es difonguin les imatges” perquè “és molt lamentable que se’ns pugui acusar” d’aquest fet sense proves, ha dit.

El portaveu d’ERC ha llegit en primera instància un comunicat on s’ha reafirmat en l’estratègia de qualificar de “feixistes” els portaveus de Cs i del PP que anomenin “colpistes” als diputats d’ERC. “No es pot acusar un partit democràtic de colpista”, ha afirmat Tardà, que ha recordat que fer-ho implica “banalitzar” el dolor de milers de persones que han patit els efectes dels cops d’Estat. Segons Tardà, ERC actua en aquesta direcció després de “mesos suportant insults”. “Ens estem defensant”, ha sentenciat.

En aquest sentit, ha demanat “empara” a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i ha afirmat que ERC “es fa seves” les paraules que aquesta ha pronunciat després de l’incident, quan ha demanat posar punt i final a l’intercanvi d’insults a la cambra. “Aquesta escalada de tensió no pot continuar”, ha dit Tardà, perquè entorpeix el normal desenvolupament de les tasques del Congrés dels Diputats.

Pastor retira ara els termes “colpista” i “feixista”

En acabar el debat entre Borrell i Rufián, Pastor ha volgut prendre la paraula per recordar que no hi poden haver “insults” al Congrés dels Diputats, “i per tant aquesta presidència retirarà com ha fer en ocasions anteriors la paraula ‘feixista’ i ‘colpista’ del diari de sessions”. Ho fa després que aquest dimarts Tardà advertís Ciutadans que “cada vegada que ens diguin colpistes els direm feixistes”.

Pastor ho ha justificat pel fet que “el diari de Sessions es llegirà d’aquí a cent anys, i aquesta generació que hauria de representar el millor de la història d’Espanya estem demostrant que no utilitzem be la paraula que ens han fonat els espanyols per representar-los ni la manera d’estar”.

En aquest sentit s’ha queixat de “manca de respecte a la presidència” i “actituds que són absolutament impresentables”. També s’ha queixat que algun mitjà de comunicació s’ha referit a ella amb “un insult masclista” quan l’ha qualificat de “la institutriu”, i ha advertit que “no permetrà que coses que han passat aquest matí tornin a passar”.

PP i Ciutadans defensen l’ús de la paraula colpista

El vicesecretari d’Organització del PP, Javier Maroto, ha assegurat aquest matí que el partit “no comparteix” la decisió de Pastor de retirar del diari de sessions el terme “colpista” en referència als independentistes catalans i creu que pot ser “revisada”. Ha apuntat: “Mantindrem amb la presidenta un debat sobre això perquè considerem que la paraula feixista és impresentable dins del Congrés, però hi ha un cop d’Estat que s’ha produït a Catalunya i s’ha de dir als que el cometen colpistes”.

El portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, també ha assegurat que la seva formació no farà marxa enrere en la qualificació de “colpistes” als independentistes. “Nosaltres diem colpistes a les persones que estan a la presó acusades de colpistes”, ha dit Girauta, que ha assegurat que els catalans han vist i patit “un cop d’Estat” perquè es va “derogar la Constitució” a Catalunya. “Si la senyora presidenta considera que aquesta paraula no s’ha d’utilitzar ens sembla molt bé, que la tregui del diari de sessions, però la utilitzarem amb la màxima precisió”, ha dit Girauta.

D’altra banda, diversos diputats del PSOE, Podem i el PDeCAT han coincidit en assegurar que no se senten interpel·lats per les paraules de Pastor en relació a l’ambient crispat i desqualificacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona