Política

Forcadell demana al TS que s’inhibeixi en favor del TSJC i suspengui el termini per presentar l’escrit de defensa

L’advocat reclama un termini de 20 dies per preparar el seu posicionament si la causa continua al Suprem

La defensa de Carme Forcadell ha demanat al Tribunal Suprem que s’inhibeixi en favor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per jutjar-la, alhora que vol la suspensió del termini per presentar l’escrit de defensa mentre el tribunal estudia aquesta petició. L’escrit de l’advocat cita l’Estatut i remarca que els fets penals jutjats van succeir a Catalunya. També posa d’exemple el judici del 9-N i set querelles que s’han presentat recentment contra líders independentistes i que el TSJC s’ha declarat competent per tramitar. La defensa avisa que s’està vulnerant el dret fonamental al jutge ordinari predeterminat per la llei a un procediment amb totes les garanties com a manifestació del dret a un judici just. D’altra banda, reclama un termini de 20 dies per preparar l’escrit de defensa si, malgrat tot, la causa continua al Suprem.

L’escrit subratlla la “falta de competència” del Suprem en aquest procediment, ja que els fets penals que es jutgen passen íntegrament a Catalunya, per molt que hi hagi elements colaterals en l’àmbit internacional, com la presència d’observadors estrangers en l’1-O o la promoció internacional del procés independentista.

A més, recorda que el mateix tribunal va inhibir-se en favor del TSJC quan UPyD es va querellar contra Artur Mas i el seu govern per la consulta del 9-N. L’escrit cita argumentacions del Suprem llavors. Alhora, també remarca que el tribunal superior català s’ha declarat competent per jutjar els delictes de rebel·lió i sedició. De fet, cita set querelles presentades darrerament contra els líders independentistes en aquest sentit, i demana que el TSJC les aporti al Suprem, incloent els set informes de fiscalia i les set interlocutòries admetent a tràmit les denúncies, coincidint amb el criteri del ministeri fiscal.

La defensa afegeix que els escrits d’acusació no fan referència a fets que succeeixin fora de Catalunya, més enllà de dues mencions. Per tot plegat, l’advocat avisa que si la causa segueix al Suprem, s’estaria vulnerant els drets de Forcadell, en concret el dret al jutge ordinari predeterminat per la llei. L’escrit fa referència a jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans sobre aquest punt.

Així mateix, alerta de la conculcació del dret al recurs i a la revisió per part d’un tribunal superior, ja que per sobre del Suprem no quedaria ja cap instància a qui demanar empara més enllà del TC, un extrem que el comitè de Drets Humans de Nacions Unides ja ha criticat de la justícia espanyola. La defensa emmarca aquesta qüestió en el dret fonamental a la tutela judicial efectiva i a un procés amb totes les garanties.

D’altra banda, l’escrit també posa en dubte la imparcialitat del Suprem, ja que el fiscal general de l’Estat que va iniciar la querella, Manuel Maza, va ser company durant anys dels magistrats de la sala que ara hauria de jutjar Forcadell. “Tal coincidència és d’especial rellevància”, diu la defensa, en l’admissió a tràmit de la causa. Per això arriba a la conclusió que aquest fòrum “no suposa un plus garantista” en el procés judicial.

Si tots aquests arguments no serveixen perquè el Suprem s’inhibeixi en favor del TSJC, l’escrit reclama un termini de 20 dies per presentar l’escrit de defensa, i esgrimeix la complexitat de la causa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona