Política

Artur Mas: “No s’ha de renunciar a la via unilateral tot i que no ens portarà a guanyar”

L’expresident de la Generalitat subratlla que cal tenir “respecte per l’adversari en cap cas odi pel contrincant”

L’expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, s’ha mostrat convençut aquest dijous de mantenir viva sobre la taula la via unilateral. Concretament, durant una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, ha assegurat: “No es pot renunciar d’entrada a cap possibilitat de present i de futur tenint en compte que la batalla serà dura i llarga. No s’ha de renunciar a la via unilateral tot i que en sóc conscient que no ens portarà a guanyar”.

Mas ha argumentat, en aquest sentit, que “els dos Jordis estan a la presó abans que es declarés la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) al Parlament” i, per altra banda, “no podem oblidar que fer un referèndum a Espanya no és delicte: es va treure del Codi Penal l’any 2005”.

Ara bé, ha coincidit amb el president de la Generalitat, Quim Torra, que no s’han de convocar eleccions anticipades com a reacció a la sentència de l’1-O per “no posar en risc” la majoria independentista.

L’expresident ha explicat també que li consta “que els partits sobiranistes estan treballant per aconseguir una estratègia conjunta”, malgrat lamentar no aconseguir una llista conjunta a les eleccions municipals de Barcelona.

A més, al seu entendre, la Crida Nacional hauria d’esdevenir la Casa Gran del Sobiranisme. “Jo vaig intentar la Casa Gran del Catalanisme, però el catalanisme ara ha virat”, ha indicat.

I dit això, ha recordat que encara no s’ha aplicat la seva inhabilitació i que no començaran a comptar els 2 anys fins que la sentència sigui ferma. Per tant, en aquesta situació, no podrà tenir un paper fonamental a la Crida i que no fa plans. “Jo abans era el timoner i durant uns anys vaig pilotar la nau. Ara faig de metge de la tripulació, escolto i curo ferides”, ha afirmat.

Respecte a la situació viscuda ahir en el Congrés dels Diputats entre el ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, i el grup d’ERC, Artur Mas ha criticat la crispació que es viu en els últims temps: “En els Parlaments sempre es viuen moments de tensió, però una cosa és que hi hagi tensió i una altra que hi hagi mala educació. Cal tenir respecte per l’adversari en cap cas odi pel contrincant”.

Mas ha revelat que es va reunir amb Oriol Junqueras i l’exconseller Raül Romeva recentment i que està tramitant poder anar a visitar l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa, les úniques que encara no ha anat a veure a la presó. Segons ha explicat Mas, amb Junqueras va abordar la situació general, la decisió del Tribunal de Comptes de fer pagar gairebé 5 milions d’euros pel 9-N, i del judici sobre l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia