Política

El TSJC no admet la querella de Vox contra Torra per delictes d’odi

El tribunal reitera que només unes paraules podrien ser delictives, però ja han prescrit, i altres discursos s’emmarquen en la llibertat d’expressió

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha inadmès definitivament la querella de Vox contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per un delicte d’odi, en considerar que només un escrit de l’any 2012 podria ser delictiu, però ja està prescrit. El partit ultradretà va recórrer l’arxivament inicial en considerar que hi havia un delicte continuat, afegint alguns discursos dels anys 2017 i 2018, però el tribunal considera que aquests s’emmarquen en la llibertat d’expressió.

El text més polèmic és l’escrit que porta per títol ‘La llengua i les bèsties’, on Torra identifica amb bèsties les persones que no comparteixen les seves idees. El tribunal, en canvi, considera escrits i piulades que va fer a les xarxes socials entre 2011 i 2013 són llibertat d’expressió.

En el recurs contra la desestimació inicial, del mes d’octubre passat, Vox deia que “han estat una constant en el temps les manifestacions d’odi i menyspreu cap al poble espanyol per part de l’actual president de la Generalitat”. Per això, el querellant insta el tribunal a “analitzar detalladament” 440 articles de Torra per comprovar si suposen un delicte d’odi. Però els magistrats responen a Vox que “no es pot iniciar una instrucció penal com una causa general bussejadora”.

De fet, el tribunal només trobaria un possible delicte a l’article ‘La llengua i les bèsties’, però remarca que en ser publicat el 2012 i la querella presentada el 2018, el delicte que podria suposar si així ho establís una posterior investigació ha prescrit. Sí que aprofitava per considerar que algunes paraules contingudes en aquest escrit són “innecessàries, insultants i ofensives”.

Com que no veu delicte d’odi en els discursos més recents, no hi hauria continuïtat delictiva, i per tant el delicte d’odi hauria prescrit el 2017, cinc anys després de l’escrit del 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona