Política

Setmana decisiva davant les protestes de diversos sectors

El govern convocarà sindicats i partits per mirar d’aturar les vagues també de mestres i funcionaris

Ha dilatat la proposta de pressupost per introduir-hi les demandes

A més dels metges de l’atenció primària, professors i funcionaris també han convocat jornades de vaga en els propers dies per denunciar l’escassetat de recursos en els seus sectors. Una mobilització al carrer que anirà en paral·lel a l’intent de reconduir el conflicte als despatxos, amb les reunions que el govern convocarà aquesta setmana tant amb els sindicats com amb els grups parlamentaris per a la negociació del pressupost del 2019, que pot tenir molt a veure amb la resolució final. De fet, la presentació de la proposta de comptes, que s’havia anunciat fa dues setmanes, s’ha endarrerit tot just per estudiar com aproximar-la més a les demandes dels col·lectius.

Per aquest dijous, hi ha convocada una vaga total a la sanitat i l’educació pública i una vaga parcial de dues hores a l’administració. L’objectiu és exigir la reversió de les retallades, perquè “cinc anys de creixement econòmic han de servir, com a mínim, per recuperar la prestació de serveis públics anterior a la crisi”, segons una nota de la Ustec-Stes (IAC). En el cas de l’ensenyament, a més de les pagues endarrerides, es demana reduir la interinitat i les ràtios a les escoles. En el cas de la sanitat, s’exigeix la recuperació i l’ampliació de les plantilles i, pel que fa a l’administració, també l’augment del personal en plantilla en serveis tan deteriorats com els socials.

Vaga el 12 de desembre

CCOO i la UGT ja van demanar una reunió amb el president Quim Torra per desbloquejar la vaga del sector públic prevista el 12 de desembre i es van mostrar “oberts al diàleg i a la negociació en el marc del compliment dels acords signats a la Taula General i la implementació de les resolucions del Parlament”. Uns acords que indiquen que han de cobrar entre el 2019 i el 2020 les pagues endarrerides del 2013 i el 2014, i no fins al 2026 com deia l’última proposta del govern del 31 d’octubre, quan els sindicats es van aixecar de la taula. “No pretenem altra cosa que la defensa dels drets dels treballadors públics, recuperar les pagues extres que se’ls deuen i revertir totes les retallades retributives i de drets sofertes els últims anys, així com garantir la prestació òptima dels serveis públics que la ciutadania mereix”, diuen en una nota.

De fet, estan en espera que el govern els convoqui un altre cop per presentar-los una proposta millorada, segons ja va anunciar el conseller d’Administració Pública, Jordi Puigneró. Segurament, en la trobada també hi haurà representants d’Economia. I és que els comuns, principals aliats potencials per aprovar els comptes de la Generalitat, ja han posat el retorn de les pagues com a condició irrenunciable, i dissabte van anunciar que també iniciaran contactes pel seu cantó amb aquests col·lectius per recollir les reivindicacions i “intentar fer un pressupost que estigui a l’altura”, segons el portaveu Joan Mena.

Oposicions per cobrir prop de 1.500 metges i pediatres

Uns 1.700 metges de família i uns 250 pediatres es van examinar ahir al campus Ciutadella de la UPF, a Barcelona, en el concurs d’oposició convocat per l’Institut Català de la Salut (ICS) per cobrir un total de 1.343 i 149 places, respectivament, de les dues especialitats. Per a l’ICS, el concurs ha de permetre “estabilitzar gran part de la plantilla”. “Molts dels professionals treballen en els nostres centres; d’altres, no. Alguns ho fan amb contractes estables d’interinatge, però avui tenen la possibilitat d’aspirar a places fixes”, indicava la portaveu, Yolanda Lejardi, i hi afegia: “És un dia molt important per als professionals, per a la institució i també per a la ciutadania, ja que assegurem la continuïtat dels metges que l’atenen.”

Aquestes són les primeres oposicions normalitzades que l’ICS convoca en els últims deu anys, ja que el 2015 es va celebrar un concurs, però amb poques places. A la convocatòria, s’hi afegiran en els propers mesos les d’altres professionals, com els d’infermeria. A més, segons l’ICS, també hi ha previst convocar i resoldre fins a un total de 10.092 llocs de treball de personal estatutari fix, de vint categories diferents, al llarg dels exercicis 2018 i 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona