Política

La CNMV multa amb 30.000 euros a Borrell per la venda d’accions d’Abengoa

L’actual ministre d’Exteriors va fer l’operació quan encara conseller de la companyia i tenia informació privilegiada

El govern espanyol li expressa el seu “suport total”

Artadi reclama la dimissió

La multa imposada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors al ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, per vendre accions d’Abengoa quan era conseller de la companyia puja a 30.000 euros, segons publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

A la resolució publicada pel BOE, la CNMV explica que la multa correspon a una infracció molt greu del la Llei del Mercat de Valors comesa per Borrell per la venta de 10.000 accions d’Abengoa per un import de 90.030 euros el 24 de novembre de 2015, quan encara era conseller d’aquesta companyia i tenia i informació privilegiada que encara no s’havia fet pública. Les accions venudes, que només suposaven una petita part de la participació de Borrell, no li pertanyien a ell sinó a una persona del seu entorn proper.

El passat octubre el propi Borrell va reconèixer que la venda “no va ser adequada” ni pel moment en què es va produir, “ni per l’aparença d’irregularitat” que va poder generar, però va qualificar “d’un problema menor” que no afecta a la seva “idoneïtat per exercir la funció ministerial”.

Batet tanca files

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha tancat files amb el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, després que s’hagi quantificat finalment la multa pel cas Abengoa en 30.000 euros, i ha qualificat la seva tasca de govern “d’impecable”. En una atenció als mitjans, Batet ha assegurat que el ministre està fent una feina “excel·lent” i que un dels “èxits” més recents, compartit amb el president espanyol, Pedro Sánchez, ha estat en les negociacions sobre Gibraltar, on afirma que “va tenir-hi un paper fonamental”. En aquest sentit, ha assegurat que el ministre està “plenament capacitat” per continuar desenvolupant la seva tasca malgrat el cas Abengoa.

Suport total del Govern

El govern espanyol ha expressat aquest dimarts el seu “suport total” al ministre d’Exteriors, Josep Borrell, després que s’hagi conegut la sanció de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) de 30.000 euros contra ell per una infracció molt greu en utilitzar informació privilegiada per a la venda d’accions de la companyia Abengoa el 2015. Fonts de La Moncloa han apuntat a l’ACN que no hi ha “res a dir” sobre la conducta del ministre. “No hi ha res de nou, el ministre ja va explicar la situació al seu moment, i com que ell no ha recorregut, l’expedient administratiu senzillament ha seguit el seu curs”, han assenyalat aquestes fonts, que han apuntat que no cal fer “cap altre comentari” sobre Borrell, que té “suport total del govern”.

Segons La Moncloa, “des de mitjans d’octubre hi ha tota la informació (del cas) sobre la taula”, i es coneixia ja “la sanció de la CNMV, la quantitat de la multa i que Borrell renunciava a recórrer”. Per tant, segons aquestes fonts, “no hi ha cap novetat, tampoc en el suport del govern, que el va recolzar aleshores i ho segueix fent ara”.

El criteri de l’executiu espanyol es contraposa amb el del seu soci parlamentari. El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat la dimissió del ministre. Tampoc lliga amb el del PP, que creu que Borrell “no està legitimat” per seguir com a ministre, i el de Cs, que ha demanat una compareixença urgent” al Congrés dels Diputats perquè doni explicacions.

Artadi demana a Sánchez “una reflexió sobre quin govern vol tenir”

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha demanat aquest dimarts la dimissió del ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, després de saber-se que ha rebut una multa de 30.000 euros de la CNMV per haver utilitzat informació quan estava a Abengoa. Per Artadi, de fet, és “inaudit que segueixi sent ministre del govern espanyol”. “En qualsevol país normal, no hauria ni accedit al càrrec, però tot i així, en un país normal ja hauria dimitit després d’aquest escàndol”, ha sentenciat la portaveu. En aquest sentit, Artadi ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez “una reflexió sobre quin tipus de govern vol tenir”. “Tenir ministres que ha fet ús d’informació privilegiada no és propi de cap govern”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona