Política

el COMUNICAT

Contra el bloqueig del TC

Jordi Sànchez i Jordi Turull inicien una vaga de fam indefinida per denunciar el bloqueig dels recursos que han presentat al Constitucional

La dilació injustificada també endarrereix que es pugui accedir a la justícia europea

Assumint una decisió valenta, l’expresident de l’ANC i diputat de JxCat Jordi Sànchez i l’exconseller i també diputat d’aquesta formació Jordi Turull, dos dels presos polítics tancats a la presó de Lledoners en espera de judici, van iniciar ahir una vaga de fam de caràcter indefinit per denunciar el bloqueig injustificat que manté el Tribunal Constitucional dels recursos que han presentat. Es desconeix si algun dels altres presos polítics també s’hi acabarà afegint, però la decisió dels dos diputats ja va ser comunicada ahir al matí als serveis penitenciaris. A més, s’ha habilitat el lloc web vagadefam.cat per recollir adhesions a la denúncia, i ahir al vespre ja se superaven les 90.000.

“És una de les poques protestes legítimes que el fet d’estar empresonats ens permet: la vaga de fam”, asseguraven en un comunicat que ahir al matí va llegir a la premsa el seu advocat, Jordi Pina. En l’escrit, els dos presos polítics denuncien el bloqueig per accedir a la justícia europea per part del Tribunal Constitucional (TC). “No demanem al Constitucional cap tracte de favor. Però tampoc acceptem passivament cap discriminació ni dilació injustificada. La qüestió ni tan sols és que es dictamini al nostre favor, sinó simplement que es desbloquegin –que s’inadmetin o que es desestimin– els recursos d’empara presentats. Només així es desbloquejarà la via per accedir a la justícia europea. Som conscients que, com més s’endarrereixi el nostre accés al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), més s’endarrerirà la recuperació de la nostra llibertat”, es lamenten.

De fet, Pina va recordar que l’equip d’advocats ha presentat fins a nou recursos d’empara davant del TC, vuit dels quals ja han estat admesos a tràmit, i el primer data del 22 de novembre de l’any passat. L’advocat va recordar també que “la legislació espanyola (llei d’enjudiciament criminal) i la doctrina del mateix TC estableixen que els recursos contra els escrits de presó provisional han de gaudir de tramitació preferent i s’han de resoldre en un termini màxim de 30 dies”. En el cas dels presentats per Sànchez i Turull, el termini màxim s’ha superat amb escreix en totes les ocasions.

“El funcionament irregular del Tribunal Constitucional és d’una gravetat sense matisos en un estat de dret. I això ha d’interpel·lar tots els demòcrates, pensin com pensin”, assenyalen els dos presos.

Efectes sobre la salut

L’agosarada decisió, que no es donava al nostre país des dels temps de la Transició, no està exempta de riscos importants. Per vetllar per l’estat de salut dels dos presos polítics, s’ha decidit crear una comissió especial del Col·legi de Metges, dirigida pel doctor Josep Terés, president de la comissió de deontologia del Col·legi de Metges de Barcelona, i integrada per una desena de professionals –entre els quals hi haurà el màxim responsable mèdic dels serveis penitenciaris–, que supervisarà les condicions de la vaga i l’estat de salut dels vaguistes, i vigilarà que es compleixi la seva voluntat de continuar sempre que així ho decideixin. La comissió estarà en contacte directe amb els equips assistencials de la presó.

El doctor Jaume Padrós, metge personal dels dos presos polítics i president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, recordava que “el metge es deu al seu pacient i ha de complir el codi deontològic” de la professió, que, en el cas de la vaga de fam, estableix en el punt número 48 que “el metge ha de respectar en tot moment la voluntat del pacient, prescindint del seu judici sobre la vaga i la seva motivació. Quan rebi una ordre judicial de tractament mèdic, ha de fer saber al jutge que èticament està obligat a respectar la voluntat del pacient i demanar-li que l’eximeixi de l’obligació de tractament”. En aquest sentit, el doctor Padrós va explicar que la comissió s’encarregarà d’informar els presos perquè expressin les seves voluntats anticipades en un document, “per tal de preveure les situacions que se’n puguin derivar; per exemple, una pèrdua de consciència”.

Padrós recordava ahir que els efectes d’una vaga de fam es noten ja des del principi i van des del cansament generalitzat, la pèrdua de massa muscular i els problemes digestius fins a l’alteració del ritme del descans i complicacions sobre els òrgans vitals derivades de la falta de nutrients essencials.

LES FRASES

El Constitucional té menys càrrega de treball. La demora és injustificada
Jordi Pina
Advocat de Jordi Sànchez i Jordi Turull
Els dos presos em van expressar que la decisió era raonada, lliure i sense pressió
Dr. Jaume Padrós
President del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries