Política

L’acció dels Mossos, a la picota

El conseller d’Interior anuncia una reunió urgent amb el president Torra, diumenge, per les qüestionades càrregues policials a Terrassa i a Girona, mentre la CUP vol dimissions

Els sindicats policials, crítics amb els polítics

Una vintena de ferits a Terrassa anuncien una demanda

Desgovern a l’interior de la policia catalana, revolta contra els polítics, mala praxi d’una minoria d’agents i comandaments o totes tres alhora. Són hipòtesis que amb determinació hauran d’analitzar el president, Quim Torra, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, en una reunió d’urgències fixada per aquest diumenge, després de les qüestionades càrregues policials d’abans-d’ahir a Girona i Terrassa contra les protestes de ciutadans als actes de Vox, que van acabar amb 42 persones i 12 agents ferits només a la ciutat de Girona.

La CUP va tornar a exigir la dimissió del conseller Buch i de comandaments després que la diputada Maria Sirvent fos ferida a la mà amb un projectil viscoelàstic (o de foam), mentre ajudava una menor caiguda a Terrassa. ERC i Catalunya en Comú- Podem van demanar explicacions de l’acció policial, mentre el PSC i Cs van estrènyer files amb els agents dels Mossos. La majoria dels sindicats policials van reclamar que es “despolititzi” el cos, i van exposar que mentre el conseller Buch anunciava sancions, el director general dels Mossos, Andreu Martínez, va qualificar de “proporcional” l’acció dels antidisturbis, que van avisar els concentrats abans de carregar.

De bon matí, la contundent reclamació del president Torra, des d’Eslovènia, en què donava a Buch quatre dies per posar ordre en el cos de la policia catalana, es va suavitzar a la tarda, quan el conseller d’Interior va anunciar la reunió de diumenge. En declaracions a la premsa des d’Eslovènia, Torra va assegurar que han acordat amb el conseller de trobar-se per “mirar si hi ha hagut mala praxi” i “fer els canvis en els protocols d’actuació que siguin necessaris”, tot i que va descartar, per ara, canvis en els càrrecs d’Interior.

En aquest sentit, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va admetre que algun agent s’hauria pogut extralimitar abans-d’ahir en les càrregues de les manifestacions contra Vox, fet que serà objecte d’una investigació interna, ja que, segons va afirmar, “algunes imatges no es corresponen amb el model de policia democràtica que vol el govern”. En una entrevista en el programa Els Matins, de TV3, el conseller va explicar que s’analitzarà la intervenció policial a Terrassa i Girona, “com sempre es fa quan no s’utilitzen els principis d’oportunitat i proporcionalitat”. Buch va trucar a la diputada Sirvent per interessar-se pel seu estat, i va lamentar que “hi hagi grups minoritaris radicals que l’únic que volen és exercir la violència perquè altres afirmen que a Catalunya hi ha violència”. El conseller –també criticat pel sindicat de comandaments, que, com els altres sindicats li demanen “lleialtat” al cos– va renovar la cúpula policial amb la seva arribada, i a la comissaria general de recursos operatius (responsable dels antiavalots de la Brimo) hi va posar el comissari Xavier Gámez.

Pel que fa als partits, la CUP des del faristol del Parlament, tornava a “exigir” ahir al president Torra la destitució del conseller d’Interior i d’alts comandaments. El diputat Carles Riera recordava que la formació feia mesos que alertava que l’executiu “ha perdut el control” d’aquest cos policial. A més a més, continua sense resposta per part del govern i dels Mossos els insults que la diputada Natàlia Sánchez va rebre d’un agent del cos durant les protestes de metges i bombers davant les portes de la cambra. I abans-d’ahir li va tocar a la diputada Sirvent, de la qual s’explica que va ser ferida per un projectil de foam en posar la mà per evitar que impactés en una menor que era a terra, i que ja tenia un impacte al cap per les càrregues a Terrassa. A més, Riera també va sortir en defensa de les actuacions de la plataforma antifeixista a Girona: “No permetrem de cap manera que se’ns criminalitzi, nosaltres reivindiquem que cal fer fora de l’espai públic el feixisme; la història ha demostrat que si no se’l combat, s’expandeix.”

A Terrassa, la vintena de persones que van resultar ferides en les càrregues van anunciar ahir que presentaran una demanda conjunta contra els Mossos, mentre que l’Ajuntament de Terrassa va defensar ahir l’actuació policial. I els dos veïns detinguts per desordres públics a la ciutat van quedar en llibertat després de negar-se a declarar al jutjat.

LES FRASES

No hem de caure en les provocacions de l’extrema dreta. Ara mirarem si hi ha hagut mala praxi
Quim Torra
president de la generalitat
Algunes de les imatges no es corresponen amb el model de policia democràtica
Miquel Buch
conseller d’interior
Estem farts de veure fiscalitzada la feina de la Brimo i els ARRO. Cal despolititzar el cos dels Mossos
SAP-FEPOL
sindicat majoritari EN Els mossos

El CGPJ demana una pla de protecció als jutges

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha sol·licitat al Ministeri de l’Interior i al Departament d’Interior un pla integral de protecció de jutges i magistrats que presten servei a Catalunya davant els atacs a seus judicials, segons va informar ahir.

A més, l’òrgan de govern dels jutges sol·licita a la Fiscalia General de l’Estat que investigui els atacs ocorreguts en els últims dies i que “supervisi les actuacions d’investigació i persecució d’aquests atacs que s’estiguin portant a terme per les forces policials” per “descartar l’exigència de responsabilitats”. L’acord del CGPJ es produeix després que diverses seus judicials a Catalunya apareguessin “cobertes d’excrements i pintades de tipus divers que incloïen fonamentalment missatges d’odi insultants i amenaçadors” en protesta per les últimes resolucions relacionades amb el procés. El CGPJ creu que no s’estan adoptant “les mesures exigibles per proporcionar la garantia de seguretat i integritat” dels jutges i les seves famílies, ni tampoc percep “cap efectivitat en la investigació i persecució de molts dels actes” ocorreguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona