Política

ELIN JONES

PRESIDENTA DEL PARLAMENT DE GAL·LES

“Forcadell és una presa política i se l’ha d’alliberar”

“Tots els polítics que són demòcrates poden donar suport als presos catalans”

“No hi hauria d’haver cap censura en cap parlament”

Elin Jones, presidenta del Parlament gal·lès, va ser dijous en l’acte de suport a Carme Forcadell, i divendres la va visitar a la presó de Mas d’Enric.

Vostè va conèixer Carme Forcadell fa dos anys... Com va anar?
Sí, la vaig conèixer en una reunió en què hi havia vint o trenta presidents d’assemblees locals i parlaments de tota la Unió Europea. Va ser la meva primera i única trobada amb ella. Catalunya i Gal·les tenim moltes coses en comú; vam poder bastir una bona relació de seguida i, és clar, quan vaig sentir què passava a Catalunya i a la mateixa Carme Forcadell, vaig pensar que necessitava mostrar el meu suport cap a ella, com a persona però també com a presidenta del Parlament de Catalunya, de la presidenta del Parlament gal·lès.
Llavors la independència era al centre del debat, i ara hi és la llibertat d’expressió i per als represaliats. Ara és més fàcil que arribin suports polítics des d’Europa?
Tots els polítics que són democràtics poden donar suport als presos polítics a Catalunya, perquè són a la presó per les activitats democràtiques que han emprès. No has de donar suport a la independència de Catalunya, només has de donar suport al dret democràtic de treballar per una justícia justa. Per mi, no és un afer sobre la independència de Catalunya, és sobre fer justícia als presos polítics a Espanya.
Considera Carme Forcadell una presonera política?
Sí, ho és. És a la presó com a demòcrata, és una representant electa que ha fet la seva feina al seu parlament, com a presidenta. I una presidenta ha de permetre el debat i la votació, i ha de permetre que la gent decideixi sobre el seu futur. I com que avui és a la presó per això, és una presa política, i hauria de ser alliberada immediatament.
El Parlament gal·lès també va aprovar un manifest de suport...
Sí, vam aprovar una resolució que lamentava que els tribunals espanyols tinguessin presos polítics i donava suport al dret a l’autodeterminació del poble català. I el suport va ser de gent que donaria suport a la independència de Catalunya i d’altra gent que no, però tothom va estar d’acord que hi hauria d’haver democràcia i justícia.
Podria passar res així a Gal·les? Hi ha límits en el debat parlamentari?
No hi hauria d’haver cap límit ni cap censura enlloc, en cap parlament. No em puc imaginar que això pogués passar a Gal·les; al Regne Unit ja vam tenir el referèndum escocès, el dret de la gent a decidir ja es va assolir. Es va permetre que això passés i el Parlament escocès ja hi va tenir el seu paper. Això no s’ha permès de la mateixa manera a Catalunya, i dona un mal reflex del govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona