Política

El Suprem rebutja que s’aturi l’exhumació de Franco

Denega als nets del dictador la suspensió dels tràmits iniciats pel govern, però no entra en el fons de l’acord

El tribunal remarca que caldrà el vistiplau dels familiars, que hi podran presentar recurs

Els tràmits per a l’ exhumació de les restes mortals del dictador Francisco Franco, sepultat al Valle de los Caídos, poden continuar endavant, almenys de moment. El Tribunal Suprem va decidir ahir no paralitzar-los cautelarment tal com li havia demanat la família del dictador. Ara bé, el tribunal també ha recordat que contra el futur acord d’exhumació la família podrà presentar-hi recurs al mateix Suprem. Una possibilitat més que probable, ja que els descendents consideren que la intenció del govern espanyol és un procés “irregular”, ja que no afecta tots els enterrats al Valle de los Caídos, sinó només el dictador, entre altres coses. Així, i fins que el Suprem no es pronuncii sobre el fons de la qüestió, les restes del dictador continuaran on són.

Després de dues hores i mitja de deliberació a porta tancada, a la qual només han assistit els sis jutges, el Suprem ha desestimat la sol·licitud dels nets de Franco. Concretament, la família demanava la suspensió del mandat del Consell de Ministres en el qual es va acordar l’exhumació de Franco, el 8 de novembre passat. Aquest acord de l’executiu espanyol ordena al Ministeri de Justícia que remeti a l’Ajuntament de San Lorenzo del Escorial el projecte tècnic per a l’exhumació, així com a la conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid. Tot plegat, emparant-se en la llei del 2007 de reparació a les víctimes de la violència durant la Guerra Civil.

La sala denega la suspensió de l’acord del govern espanyol perquè considera que no justifica l’exhumació ni produeix una situació irreversible, ja que encara no hi ha cap ordre directa i efectiva per iniciar l’exhumació. Fonts de La Moncloa van assegurar ahir que aquest acord final el decidiran a finals del proper gener. De tota manera, el Tribunal Suprem va assenyalar ahir que no es podran traslladar les restes de Franco sense el vistiplau dels seus descendents o sense que tinguin l’oportunitat de recórrer a l’alta instància judicial l’acord final del govern. Aleshores, caldria també esperar la decisió final del Suprem abans d’iniciar l’exhumació. La decisió d’ahir del Suprem pren com a referent una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans, que va condemnar Polònia per haver dut a terme l’exhumació de dos cadàvers sense escoltar ni tenir en compte la decisió de les famílies.

Els set nets de Franco es neguen a l’exhumació, ja que defensen que legalment “no és possible” portar a terme la voluntat de l’executiu socialista, ja que la basílica benedictina és un lloc de culte i al·leguen que està subjecta al Concordat amb el Vaticà. Els nets ja van anunciar que volien enterrar-lo a la catedral de l’Almudena, un temple referencial al centre de Madrid. La vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, va viatjar fins al Vaticà per travar un acord amb la Santa Seu que ho impedeixi. En un comunicat, el Vaticà va assenyalar que donava suport a l’exhumació, però evitava pronunciar-se sobre el lloc on es traslladaran les restes. El govern vol que sigui enterrat al costat de la seva dona, Carmen Polo, al cementiri d’El Pardo. El president de la Fundació Francisco Franco, Juan Chicharro, va dir ahir: “Al final es paralitzarà l’exhumació. Un cop tot això hagi acabat, hi ha la basílica, que és sagrada i inviolable, i l’autoritat competent allà és el prior, que dirà que no. Aleshores ja veurem què passarà.”

LA FRASE

Un cop hagi acabat tot això, hi ha la basílica. Allà l’autoritat és el prior, i dirà que no
Juan Chicharro
PRESIDENT DE LA FUNDACIÓ FRANCISCO FRANCO

LA FRASE

Un cop hagi acabat tot això, hi ha la basílica. Allà l’autoritat és el prior, i dirà que no
Juan Chicharro
PRESIDENT DE LA FUNDACIÓ FRANCISCO FRANCO


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona