Política

El Tribunal Suprem absol un tuitaire favorable a ETA i els GRAPO perquè no va tenir gaire difusió

L’Audiència Nacional havia condemnat l’usuari barceloní a un any de presó per enaltiment del terrorisme

El Tribunal Suprem ha anul·lat la condemna d’un any de presó per delicte d’enaltiment del terrorisme imposada per l’Audiència Nacional a un home per una sèrie de tuits que va publicar entre 2013 i 2015 referits al regidor basc del PP assassinat per ETA Miguel Ángel Blanco i sobre el seu desig que ETA i els GRAPO actuessin contra determinats polítics i mitjans de comunicació.

La Sala Segona absol l’acusat, barceloní, davant l’escassa difusió i lleu impacte causat pels tuits, per la qual cosa, “tot i el mal gust de les expressions”, el cas ha de quedar fora de l’àmbit penal.

El tribunal destaca que la desmesura del contingut dels missatges “no assoleix el retret penal en la mesura que són expressions aïllades, i el seu coneixement general no resulta de la publicació, sinó de la localització posterior, i la seva divulgació “va més enllà de la pretensió de l’emissor”, així com per “la seva escassa difusió i el lleu impacte causat”, que fa que, tot i el mal gust de les expressions, hagi de quedar fora de la tipicitat penal.

A més, afegeixen els jutges del Suprem, “la crida a l’acció no és real, no és seriosa, en la mesura que l’apel·lació es fa a organitzacions terroristes, feliçment, desaparegudes”.

El Suprem comparteix que les frases recollides no es justifiquen en la llibertat d’expressió, i poden ser tingudes com afrontoses a la convivència, però creu que han de quedar fora de la tipicitat penal un cop realitzada la necessària ponderació amb la connexió amb el terrorisme i la valoració d’elements de context, de medi emprat, difusió, antiguitat, l’afectació social, i també vista la proporcionalitat de la pena amb la naturalesa del fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.